De gele trui flirt al drie dagen met hem, maar pas na de vierde etappe van de Tour de France is het zover: Tony Martin (Etixx-Quick Step) staat aan de leiding van het algemeen klassement. De tijdritspecialist won en passant de kasseienrit tussen Seraing en Cambrai, met 223,5 kilometer de langste rit in de Tour. De Duitser demarreerde in de slotfase van de koers en kwam solo over de finish. Op drie luttele seconden won zijn landgenoot John Degenkolb (Giant-Alpecin) de sprint om de tweede plaats.

De openingstijdrit in Utrecht leek op het lijf geschreven voor de meervoudig wereldkampioen tijdrijden, maar de Duitser in Belgische dienst kon niet tippen aan de razendsnelle tijd van de Australiër Rohan Dennis (BMC Racing Team). In de tweede etappe naar Neeltje Jans lag de gele trui voor het oprapen, want klassementsleider Dennis reed op achterstand. Toch ging het kleinood wederom aan de neus van Tony Martin voorbij.

Bedenkelijk
Zijn directe concurrent Fabian Cancellara reed naar de derde plek en scoorde daardoor genoeg bonificatieseconden om zijn onfortuinlijke collega wederom naar de tweede plaats te verwijzen. Dat de normaal veel snellere Mark Cavendish, ploeggenoot van Martin, geklopt werd door de Zwitser van Trek Factory Racing, maakte deze tweede plek misschien nog wel zuurder dan die van de eerste etappe.

Ook in de derde etappe ging de gele trui op een bedenkelijke manier aan de neus van de tempobeul voorbij. Hoewel hij op de loodzware Muur van Huy pas op de 26e plek was terug te vinden, had Martin de gele trui gepakt als Chris Froome (2e) niet in dezelfde tijd geklasseerd was als winnaar Joaquim Rodriguez. Froome had een achterstand van 93 honderdsten op de Spaanse ritwinnaar en daarom kreeg hij dezelfde tijd toegewezen. Het verschil in het algemeen klassement: één seconde tussen Froome en Martin, ten faveure van de Brit.

Indrukwekkende solo
In de vierde rit was het dan eindelijk raak voor Tony Martin, en hoe! Terwijl iedereen zich voorbereidde op een massasprint, reed de Duitser op drie kilometer van de finish weg van een grote groep met favorieten en klassiekerspecialisten. De drievoudig wereldkampioen zette de turbo erop en wist de achtervolgende groep, aangevoerd door Giant-Alpecin, op indrukwekkende wijze voor te blijven.

Tour de France 2015: Uitslag etappe 4: