Tour de France 2015 – Uitslag etappe 3 Tour de France 2015 – Uitslag etappe 3

Joaquim Rodriguez (Katusha) heeft in de derde Touretappe gezegevierd op de Muur van Huy. De Spaanse klassiekerspecialist won de Waalse Pijl al eens in 2012 en bewees nog maar eens zijn klasse op deze aankomsten. Chris Froome (Team Sky) werd tweede en nam de leiderstrui over van Fabian Cancellara (Trek Factory Racing), die was betrokken bij een extreem zware valpartij. Tom Dumoulim (Team Giant-Alpecin) had de gele trui in België voor het grijpen, maar onze landgenoot zag zijn droom abrupt vernietigd worden door de hevige crash. De Limburger had zelfs zoveel pijn dat hij de 102e editie van La Grande Boucle moest beëindigen.

Op 50 kilometer van de aankomst sloeg het noodlot keihard toe voor de sterke Dumoulin, die na 26(!) jaar Erik Breukink hoopte op te volgen als Nederlandse geletruidrager in de Tour. William Bonnet (FDJ.fr) schoof met een snelheid van 70-80 kilometer per uur hard onderuit en circa 30 renners mee in zijn val. Renners vlogen over de kop, tuimelden bij bosjes over elkaar of schoven meters over het asfalt. Dumoulin behoorde tot de grootste slachtoffers en werd omstreeks 16.00 uur met een breuk in de schouder alsmede pijnlijke pols naar het ziekenhuis gebracht. Landgenoot Laurens ten Dam (LottoNL-Jumbo) haalde de eindstreep wel, maar pas nadat zijn ontwrichte schouder was teruggezet.

Koersdirecteur Christian Prudhomme bekeek het slagveld en besloot kort daarop de koers te neutraliseren, omdat er tijdelijk geen ambulances of dokters meer beschikbaar waren. Na een onderbreking van 15 minuten werd de rit hervat en zette het nerveuze peloton koers richting de Muur van Huy. Dertig renners begonnen gezamenlijk aan de steile wand (1,3 km à 9,6%), waarna Rodriguez duidelijk over de meeste explosieve benen beschikte. Chris Froome werd opmerkelijk genoeg in dezelfde tijd als winnaar Rodriguez geclassificeerd, waardoor hij Tony Martin (Etixx-Quick Step) met éen seconde passeerde in het nieuwe algemeen klassement. Bauke Mollema (Trek Factory Racing) was op plaats tien de beste Nederlander in wederom een hectische rit.

Tour de France 2015 – Uitslag etappe 3: