Column: In het water… Column: In het water…

Column: In het water…

Wielercolumns Laatst bijgewerkt 7 juli 2015 0:36 Redactie

Neeltje Jans… De aankomstplaats klinkt als een oer-Hollands plattelandsdorpje met rondhuppelende Zeeuwse meisjes. Nochtans verbergt de etymologie een legende die minder romantisch klinkt. In de 18de eeuw zou een schip, de Neeltje Jans, zijn vastgelopen en gezonken op een zandplaat in de Oosterschelde. De zandplaat erfde de naam van het schip. Een beetje luguber idee… alsof een ijsberg dan ook Titanic mag genoemd worden.

Er waren nog meer schepen die strandden op Neeltje Jans. Etixx-Quick Step zat op een speedboot naar de finish en waaierde het hele peloton terug naar Utrecht. Toen de haven in zicht was transformeerde de speedboot in een stuurloos roeibootje dat jammerend de tegenwind trotseerde. Cavendish moest zich enorm beheersen om de roeispanen niet naar het hoofd van Renshaw te gooien.

Ook de gondel van Vincenzo Nibali en het galjoen van Nairo Quintana maakten water op 60km van de meet. Een breuk in het peloton zorgde voor een deuk in het vertrouwen en een oplawaai in het klassement van meer dan 2 minuten. Terwijl Chris Froome en Alberto Contador meegolfden in de putsch van Etixx-Quick Step, gingen hun topconcurrenten kopje onder. Spijtig en onnodig, maar voor de spankracht in deze Tour onontbeerlijk. Hectiek en dramatiek… het zal de komende dagen op de Ardense heuvels en de Noord-Franse kasseien niet anders zijn.

Het vlaggenschip van het gezelschap heet voorlopig Fabian Cancellara. Zittend en zeilend op zijn zadel reed hij zowaar de snelste sprint. Onweerstaanbaar drijvend op zijn elan, karakter, ervaring en vooral koersdoorzicht. Of maak er maar een ruimteschip van: Star Trek. De enige echte star van Trek trekt morgen voor de 29ste keer het geel aan.