Column: Door de muur

Wielercolumns Laatst bijgewerkt 7 juli 2015 0:36 Redactie

Parcoursbouwer Thierry Gouvenou liet ongetwijfeld heel wat renners schrikken toen hij de Tour 2015 presenteerde. ‘Oei, de Muur van Hoei’ moet het sprintersgild en het vlak geweld ongetwijfeld gedacht hebben. Gewoonlijk trekken zij hun neus op en hun remmen dicht als de weg 18% omhoog buigt. De klip omzeilen, heet dat dan. En wie in het voorjaar zorgvuldig het gehotsebots van de kasseiklassiekers links laat liggen is er ook weer aan voor de moeite. Voor het 2de jaar op rij moeten ze het inferno in de hel trotseren.

‘De generaties van van de jaren 60′, 70′ en 80′ waren anders. Die konden alles en wonnen alles’. Een cliché zo hoog als een Alpencol maar niet gelogen. Terwijl de koers nu gedomineerd wordt door hyperspecialisten, waren zij allrounders die overal door de muur gingen om te scoren. Overal presteren, voor hun persoonlijkheid, hun partner, hun ploeg.

Tegenwoordig vormen dat soort renners een rariteitenkabinet. Ze zijn er nog, maar je moet goed speuren. Fabian Cancellara – jammer genoeg dit jaar in de hoek waar de klappen vallen – is er zo eentje die zich niet in één hokje laat vangen. Kasseikoning in het voorjaar, tijdrijder pur sang, en – mits een goede voorbereiding – ook een beest in de bergen. In functie van de Schlecks heeft hij meerdere Alpen- en Pyreneeëncols platgewalst tijdens de Tour. Zelfs sprinten kan hij, onorthodox maar weergaloos. Je bent er nooit mee klaar… Met gebroken ruggenwervels ging hij over en door de muur van Hoei. Respect.

We hebben nog een tweede exemplaar gevonden, weliswaar nog jong. Peter Sagan, billenknijper in zijn vrije tijd, heeft meerdere beroepen: sprinter, puncher, klimmer en kasseiknaller. Heeft nog veel te bewijzen maar als hij de jeugd in zijn hoofd omzet in ervaring in de benen, dan wordt hij voor alle hyperspecialisten een gesel.

En dat is het zowat… Er zijn nog heel veel toppers, dat wel, maar allrounders? Komen in de buurt: Valverde en Gilbert. Ook de jonge Tiesj Benoot heeft op een half profjaar tijd al getoond dat het erin zit.

De Muur smaakte bijzonder zuur… voor België, maar ook voor een paar Tourfavorieten. Contador, Nibali en Quintana bleven wat slap als muurbloempjes plakken toen Froome zijn rug en hoofd weer naar de grond boog.

Hij lijkt de vesting te zijn die moet gesloopt worden, muur na muur…