Column: Iedereen aero?

Wielercolumns Laatst bijgewerkt 7 juli 2015 20:20 Redactie

Schitterende discipline, een proloog. Het ideale huwelijk tussen driving skills en spitstechnologie. Terwijl de fietsen – van stuur tot wiel en alles daartussen – aerodynamisch geëquipeerd zijn, zoeken de renners de ideale positie waarmee ze de tegenwind messcherp in twee stukken snijden. De mix van mens en materiaal, uitvoerig getest en gemillimeterd in windtunnels en proefritten.

Met die wetenschap in het achterhoofd, is het opvallend hoe renners met allure – ook Cancellara – de wetten van de aerodynamica zinloos tarten. Storende factor bij velen was het communicatiezendertje dat als een uitpuilende zweer schots en scheef op de rennersruggen was genageld. Moet op zich al een onbehaaglijk gevoel geven, maar het kan bijna niet anders dat die apparatuur enkele meters of seconden kost. Vreemd, op een moment dat tijd en afstand de parameters voor winst of verlies zijn. Betere communicatie maar slechtere prestatie.

Vreemde stijl ook bij Liewen Westra, toch één van de specialisten in het werk tegen de klok. De man duwde een reuzenverzet, wat op zich niet fout is. Tony Martin, de beste ter wereld in dit vak, maalt werkelijk monsterversnellingen waarbij hij 10m met één trapomwenteling overbrugt. Probleem bij Westra was dat hij bij iedere bocht zijn knieën bijzonder ver naar buiten moest plooien om dat grote mes te blijven trappen. Zijn lichaam was een windvanger, geen windsnijder. En bochten waren er veel … U-trecht ligt vol met U-turns, zo bleek.

Ook winnaar Rohan Dennis draaide groots, wel met succes. Hij knalde met een ongezien gemiddelde van 55,4km per uur door de blakende hitte. Reed niet de ideale lijnen, maar zat als een sfinx gebeiteld in het zadel, lichaam en fiets vergroeid tot één geheel. Nadien raakte hij letterlijk versmolten met de hot seat. Genietend van de falende concurrentie, zat hij maar liefst 3 uur lang op het heetste plekje in Utrecht.

Dan verdien je zonder twijfel de kleur van de zon om je schouders. Zijn deel van het geel!