Tour de France 2015 – Favorieten Gele Trui Tour de France 2015 – Favorieten Gele Trui

Eindelijk! De 102e editie van de Tour de France staat op het punt van beginnen! Het is weer een speciale jaargang voor Nederland, want voor de zesde keer in de geschiedenis start de Tour de France in ons land. Na Amsterdam (1954), Scheveningen (1973), Leiden (1987), Den Bosch (1996) en Rotterdam (2010) vormt ditmaal Utrecht het decor van Le Grand Départ. Op zaterdag 4 juli kleurt de Domstad geel voor een individuele tijdrit over 13,7 kilometer en vervolgens kennen we op zondag 26 juli, na een reis van 3358,3 kilometer, de glorieuze winnaar van La Grande Boucle. Wie mogen dromen van de eindzege in het grootste wielerevenement ter wereld? Cycling Story blikt vooruit en stelt de favorieten voor de gele trui aan u voor.

Durft u wel eens een gokje te wagen of gaat u met vrienden de strijd aan in een wielerspel? Kijkt u dan ook naar ons rijtje met outsiders, want een groep renners hoopt voor een aangename verrassing te zorgen. Maar eerst aandacht voor de tien belangrijkste favorieten.

1. Vincenzo Nibali (Astana)
Vincenzo Nibali was vorig jaar ongenaakbaar, nadat zijn belangrijkste concurrenten Chris Froome en Alberto Contador al vroeg moesten opgeven na zware valpartijen. De Haai van Messina haalde echter zo’n indrukwekkend niveau, dat het nog maar de vraag is of hij überhaupt te kloppen was. Wij hopen dat alle favorieten Parijs halen, zodat we nu wel drie weken lang kunnen genieten van een spectaculaire en prachtige strijd om de eindzege. De 30-jarige Italiaan lijkt in ieder geval klaar om zijn titel met succes te verdedigen en wij dichten Nibali zeer grote kansen toe om zijn doel te realiseren. De kopman van Astana kende met verre ereplaatsen in de Ronde van Romandie (10e) en het Critérium du Dauphiné (12e) geen indrukwekkende aanloop, maar Nibali volgt zijn succesformule om wederom te pieken in de Ronde van Frankrijk. Nibali veroverde net als vorig jaar de Italiaanse titel en ligt zodoende alvast op schema.

Alberto Contador droomt van de dubbel Giro-Tour. (Foto: © Tim van Hengel / cyclingstory.nl)

Alberto Contador droomt van de dubbel Giro-Tour. (Foto: © Tim van Hengel / cyclingstory.nl)

2. Alberto Contador (Team Tinkoff-Saxo)
In het huidige wielertijdperk is het haast een onmogelijke missie om de Giro en Tour in hetzelfde jaar te winnen, maar Alberto Contador (Team Tinkoff-Saxo) gaat de zware uitdaging aan. De Spanjaard hoopt zich daarmee in een select rijtje renners te scharen, want slechts zeven renners gingen hem voor. Zijn voorgangers: Fausto Coppi (1949, 1952), Jacques Anquetil (1964), Eddy Merckx (1970, 1972, 1974), Bernard Hinault (1982, 1985), Stephen Roche (1987), Miguel Indurain (1992, 1993) en Marco Pantani (1998). Na 17 jaar hoopt El Pistolero de volgende te worden. Wij geloven dat hij het kan, simpelweg omdat Contador op basis van zijn palmares (2x Giro, 2x Tour, 3x Giro) zonder twijfel de beste ronderenner uit de voorbij tien jaar is. Bovendien heeft Contador de wereld vaker versteld doen staan, waaronder tijdens de Vuelta van 2014 toen hij nauwelijks anderhalve maand na een beenbreuk zijn thuisronde won. Is hij echter ook sterk genoeg om na de moordende Giro de frisse concurrenten te verslaan?

3. Chris Froome (Team Sky)
De Tour van 2014 was nog geen vijf dagen oud toen titelverdediger Chris Froome voor de derde keer tegen de vlakte ging en zwaar gehavend de strijd staakte. De geboren Keniaan keert nu gemotiveerd terug naar de Tour om revanche te nemen voor de mislukte Ronde van vorig jaar. Froome oogde zeer kwetsbaar in 2014, maar dat lijkt nu verleden tijd. De Brit werd nog wel geklopt in de Ronde van Romandië, maar kende vervolgens een perfecte generale repetitie tijdens het Critérium du Dauphiné, waar hij twee etappes en het eindklassement won. De kopman van Team Sky beschikt naast een prima vorm ook over ijzersterke ploegmaats als Richie Porte, Geraint Thomas, Leopold König en onze landgenoot Wout Poels, die de concurrentie flink pijn kunnen doen in het hooggebergte. Geeft Froome iedereen vervolgens de genadeklap met zijn kenmerkende tempoversnellingen?

Nairo Quintana kan in de bergen voor veel spektakel zorgen. (Foto: © Facebook.com/pages/Nairo-Quintana)

Nairo Quintana kan in de bergen voor veel spektakel zorgen. (Foto: © Facebook.com/pages/Nairo-Quintana)

4. Nairo Quintana (Team Movistar)
Nairo Quintana was de grote afwezige tijdens de laatste Ronde van Frankrijk. De pocketklimmer uit Colombia groeide in de zomer van 2013 uit tot een regelrechte sensatie door tijdens zijn debuut als tweede te eindigen in het algemeen klassement. Twaalf maanden later ontbrak hij echter. Team Movistar wilde met hem de Giro winnen en boegbeeld Alejandro Valverde nog eenmaal het kopmanschap gunnen in de Tour. Quintana slaagde in zijn missie en met de Ronde van Italië op zijn palmares is hij terug om de drie grote tenoren uit te dagen. Quintana won dit seizoen de Tirreno-Adriatico en had daar een mooie voorsprong op Contador (5e) en Nibali (16e), wat hem het nodige vertrouwen zal hebben gegeven. Hopelijk kan het klimwonder ook in de Franse bergen schitteren en de Tour van extra spektakel voorzien.

5. Thibaut Pinot (FDJ.fr)
Frankrijk was vorig jaar dolblij met de zeer verrassende podiumplaatsen van Jean-Christophe Péraud en Thibaut Pinot. Het chauvinistische thuisvolk genoot enorm van de onverwachte prestaties, want het was immers 17 edities geleden (Richard Virenque, 1997) dat er een Fransman bij de beste drie eindigde en nu waren het er ook nog eens direct twee. De Fransen hebben door het succes in 2014 nu hoge verwachtingen van ‘hun’ renners en vestigen hun hoop voornamelijk op Thibaut Pinot, de nummer drie van 2014. De 25-jarige renner uit de FDJ-ploeg ontwikkelt zich sterk en is bezig aan een constant seizoen. De klimmer werd namelijk vierde in de Tirreno, de Ronde van Romandië en de Ronde van Zwitserland. Pinot schreef zowel in Romandië als Zwitserland een zware bergrit op zijn naam en dat biedt veel perspectief voor de komende Tour, want zijn aanvallende stijl kan hem ook hier wel eens heel ver brengen.

 Wat kan Bauke Mollema nu hij Belkin heeft verruild voor Trek Factory Racing? (Foto: © Tim van Hengel / cyclingstory.nl)

Wat kan Bauke Mollema nu hij Belkin heeft verruild voor Trek Factory Racing? (Foto: © Tim van Hengel / cyclingstory.nl)

6 t/m 10. Alejandro Valverde (Team Movistar), Tejay van Garderen (BMC Racing Team), Joaquim Rodriguez (Katusha), Romain Bardet (AG2R-La Mondiale), Bauke Mollema (Trek Factory Racing)
Team Movistar heeft Nairo Quintana als hun speerpunt aangewezen, maar het is een aangename luxe om Alejandro Valverde als schaduwkopman achter de hand te hebben. De inmiddels 35-jarige Spanjaard heeft een geweldige staat van dienst en is nog alles behalve versleten. Valverde was dit seizoen bijvoorbeeld nog op imponerende wijze de beste in de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Piti blijft een gevaarlijke kandidaat en samen met land- en generatiegenoot Joaquim Rodriguez (36, Katusha) gaat hij zeker voor vuurwerk zorgen op de explosieve aankomsten. Opgelet voor deze ervaren specialisten. Wij zijn ook erg nieuwsgierig naar Tejay van Garderen (BMC Racing Team) en Romain Bardet (AG2R-La Mondiale), de nummers 5 en 6 uit 2014. Van Garderen gaf onlangs zijn visitekaartje af met een tweede plek in de recente Dauphiné, waar hij in de slotrit zijn leiderstrui met slechts tien seconden verloor aan eindwinnaar Chris Froome. Weet hij dit hoge niveau vast te houden of heeft hij te vroeg gepiekt? En wat kan Bauke Mollema tijdens zijn eerste Tour voor Trek Factory Racing? Wij hopen dat deze nieuwe omgeving hem tot grote hoogte stuwt en dat hij zijn beste prestatie (6e in 2013) kan evenaren. Go Bauke!

Outsiders. Jean-Christophe Péraud (AG2R-La Mondiale), Robert Gesink (LottoNL-Jumbo), Daniel Martin (Team Garmin-Cannondale), Michal Kwiatkowski (Etixx-Quick Step), Warren Barguil (Team Giant-Alpecin)
Tot slot brengen wij nog een paar outsiders onder de aandacht. Jean-Christophe Péraud mag als runner-up van 2014 niet ontbreken, al viel hij dit jaar enkel op dankzij de eindoverwinning in het Critérium International. Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) is de tweede Nederlandse troef voor een goed eindklassement en hoopt zijn klasse te tonen na enkele jaren vol fysieke en persoonlijke tegenslagen. Gesink’s negende plek in de Ronde van Zwitserland maakt hem zeker een kandidaat voor de top-tien. Hopelijk komen zijn ploegmaats Wilco Kelderman (debutant), Laurens ten Dam (9e in 2014) en Steven Kruijswijk (7e in de Giro van 2015) ook dicht bij die tiende plaats. Daniel Martin (Team Garmin-Cannondale), Michal Kwiatkowski (Etixx-Quick Step) hebben dezelfde ambitie en kunnen goede zaken op de korte, steile aankomsten. Warren Barguil (23) is dan weer één van de meest interessante Tourdebutanten. De coureur van Team Giant-Alpecin maakt deel uit de tot de geweldige generatie Franse wielrenners en toonde in 2013 al zijn grote talent door twee etappes te veroveren in de Vuelta. Kan hij weer voor een verrassing?

Joker: Rigobert Uran (Etixx-Quick Step)

Cycling Story Koersspel
Schrijf je voor de start van de Tour de France in voor het Cycling Story Koersspel, stel voor de Grand Départ in het Utrecht als een echte ploegleider jouw ideale team van 15 renners samen en scoor met deze toppers zo veel mogelijk punten! Registreren gaat makkelijk en snel via koersspel.cyclingstory.nl. Doe mee en maak kans op enkele mooie prijzen!

  • Bart

    2 juli 2015 #1 Author

    Hoi Tim, wat denk je van Uran? Kan hij nog wat laten zien deze tour.

    • Tim van Dijk

      3 juli 2015 #2 Author

      Beste Bart,

      Rigoberto Uran kan mogelijk een dagzege behalen op één van de kortere en steilere aankomsten bergop. Een absolute topklassering wordt wellicht lastig na een zware Giro. Uran viel daar tegen (14e), maar de top-10 is zeker haalbaar deze Tour.

      Met vriendelijke groet,

      Tim van Dijk – Cyclingstory.nl