In Emmen heeft Wilco Kelderman (Lotto-Jumbo) zich gekroond tot Nederlands kampioen tijdrijden. Omdat zijn ploeggenoten Rick Flens en Jos van Emden het zilver en brons pakten, was het podium geheel in het zwart en geel gekleurd. Topfavoriet Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) moest het afleggen tegen het trio van Lotto-Jumbo en eindigde op 49 seconden als vierde.

Kelderman noteerde bij de start de vierde tijd, maar pakte daarna alleen maar winst op zijn concurrenten. Na 53,5 kilometer liet de 24-jarige renner de klok stilstaan op 1u02’31”. Keldermans ploeggenoot Jos van Emden noteerde de snelste tijden op het eerste en tweede meetpunt, maar deze voorsprong wist hij niet vast te houden. Rick Flens zette uiteindelijk met 1u03’13” een snellere tijd neer dan Van Emden (1u03’15”).

Eerste titel
,,Dit resultaat had ik nooit verwacht”, zei Kelderman na afloop. ,,Tom Dumoulin was de favoriet en het zou heel moeilijk woden om hem te kloppen. Maar alles viel op zijn plaats vandaag.” Dankzij zijn zege mag de kersverse Nederlands kampioen tijdens de openingstijdrit van de Tour de France in Utrecht in de rood-wit-blauwe trui starten. ,,Dat wordt natuurlijk fantastisch. Het is altijd een bijzonder gevoel om een kampioenstrui om je schouders te krijgen. Dit is mijn eerste titel bij de profs en dat voelt nog specialer.”