Wilco Kelderman en Robert Gesink zijn tijdens de Tour de France de speerpunten bij Lotto-Jumbo. Dat heeft de ploeg bekendgemaakt tijdens de presentatie van haar Tourselectie. Daarnaast mogen ook Steven Kruijswijk (foto) en Laurens ten Dam voor een goed klassement rijden. De geel-zwarte formatie heeft maar liefst zeven Nederlandse renners aan de start staan.

De ploeg zet bewust in op de klimmers binnen de ploeg. ,,Je weet dat er zeker in de eerste tien dagen van de Tour de France veel kan gebeuren”, zegt ploegleider Nico Verhoeven. ,,Met dit blok van vier, lopen we minder risico om na die beginfase ons klassement volledig kwijt te zijn. We kunnen onze kansen spreiden en zetten niet alles op één kopman.”

Voor Wilco Kelderman wordt het zijn debuut in de Tour de France. ,,Ik kijk er heel erg naar uit”, zegt de jonge klassementsrenner. ,,Ik heb me de laatste vijf weken specifiek op de Tour de France voorbereid. Ik ben op hoogtestage geweest en heb het Criterium du Dauphiné gereden in aanloop naar de Tour. Ik kijk vooral uit naar de start in Utrecht en naar de etappe naar Alpe d’Huez. De komende anderhalve week ga ik nog wat specifieke trainingen doen op mijn tijdritfiets en hou ik verder rust, zodat ik fris aan de start verschijn.”

Robert Gesink maakt in Utrecht voor de zesde keer zijn opwachting in de Tour de France. In 2010 was hij er ook al bij, tijdens de Grand Départ in Rotterdam. Die Ronde van Frankrijk leverde hem uiteindelijk een vierde plaats op in het eindklassement. ,,Dat we in Nederland beginnen, is schitterend en ik ben erg blij dat ik daar bij ben”, zegt Gesink. ,,Ik heb prachtige herinneringen aan de vorige Tourstart in Nederland en kan niet wachten tot we in Utrecht van start gaan, maar daarnaast snak ik ook bij voorbaat al naar het moment waarop we Nederland weer uit zijn om de bergen in te gaan. Voor mij is het nu zaak om uit te rusten van mijn zware inspanningen in de Ronde van Zwitserland. Daarnaast probeer ik vanuit Girona de etappe naar Plateau de Beille nog te verkennen.”

Kelderman, Gesink, Kruijswijk en Ten Dam worden bijgestaan door Sep van Vanmarcke (Bel), Bram Tankink (Ned), Tom Leezer (Ned), Jos van Emden (Ned) en Paul Martens (Dui).