,,Ik ben echt blij dat het erop zit.” Bradley Wiggins heeft vanavond zijn carrière afgesloten, en hoe. De Brit reed op de Olympische wielerbaan in Londen in één uur een weergaloze afstand van 54,526 kilometer, 1589 meter meer dan het vorige werelduurrecord. Daarmee verbeterde de Brit niet alleen het oude werelduurrecord van zijn landgenoot Alex Dowsett (52,937 km) dat deze op 2 mei in Manchester zette, maar Wiggins heeft het record tevens flink aangescherpt voor de komende pogingen.

,,Het voelt haast als het baren van een kind”, zei de Brit na afloop. ,,Het is een marteling. Het lijkt alsof er geen einde aan komt.” Na vijf seizoenen bij Team Sky, waarmee hij in 2012 de Tour de France won, voegt de 35-jarige renner zich nu bij een select groepje renners dat zowel de Tour de France heeft gewonnen, als het werelduurrecord heeft verbeterd (Lucien Petit-Breton, Fausto Coppi, Jacques Anquetil, Eddy Merckx en Miguel Indurain). ,,Ik ben echt alleen maar dolblij dat het erop zit, want de aanloop hierheen was lang sinds Parijs-Roubaix. Mijn vrouw en kinderen weten nu meer over luchtdruk dan wie ook. Ik ben blij dat ik in dit rijtje grote namen sta, Romiger, Indurain…”

Wiggins’ doel was ruim 55 kilometer, ofwel 221 rondjes, maar al vroeg werd duidelijk dat dat teveel gegrepen was voor vandaag. De temperatuur en daarmee de luchtdruk waren vandaag relatief hoog in Londen en een Britse onderzoeker had uitgerekend dat alleen dat al zo’n 490 meter kon schelen op het record. Interessant genoeg bleek dat inderdaad ongeveer de afwijking van het nieuwe werelduurrecord op de 55 kilometer.

,,Tegen het einde van de werelduurrecordpoging had Wiggins het zwaar”, aldus zijn coach. ,,Zo zwaar heb ik het hem nog niet eerder zien hebben.” Op de vraag of de lat hoog genoeg is gelegd zodat het record de komende jaren blijft staan, antwoordde de coach: ,,waarschijnlijk niet.” Wellicht dat Wiggins het zelf nog een keer probeert?

Ver genoeg of niet, uiteindelijk wist Wiggins dus onder het luid gejuich van 6000 toeschouwers (de kaartjes waren binnen zeven minuten uitverkocht), in ieder geval voorlopig, een nieuw record te zetten. Na eerder al de Tour en olympisch goud te hebben gewonnen en wereldkampioen tijdrijden te zijn geweest, heeft de Brit, die geboren werd in Gent, daarmee wederom een grote prestatie op zijn naam geschreven. Een prachtige afsluiting van een prachtige carrière!