Alberto Contador (Tinkoff Saxo) heeft de 98ste Giro d’Italia gewonnen. De leiderstrui van de Spanjaard kwam in de slotetappe niet meer in gevaar. De 21ste etappe tussen Turijn en Milaan (178 km) was een prooi voor de Belg Iljo Keisse (Etixx-Quick Step), die daarmee voor het derde Belgische dagsucces zorgde. Steven Kruijswijk kan met trots terugkijken op een sterk optreden in de Giro d’Italia. De Nederlander steeg gisteren naar de zevende plaats in het algemeen klassement en die positie kwam vandaag niet meer in gevaar.

,,Het is een schitterende Giro geweest. Het ging boven verwachting goed”, zei de 27-jarige Kruijswijk na de slotrit. ,,Ik denk dat ik een sterke ronde heb gereden en maximaal heb gepresteerd. Ik heb elke dag meegedaan, mezelf elke dag laten zien. Ik ben zevende geworden. Daar ben ik heel erg trots op.”

Alberto Contador was vanzelfsprekend blij met zijn eindzege en hij bedankt de Italianen voor hun warme ontvangst. ,,Iedereen is erg aardig voor me geweest en ik ben erg blij”, reageerde Spanjaard na afloop. ,,Alles wat je je maar kunt voorstellen is gebeurd in deze drie weken. Ik kwam met het idee om te winnen en ik had me erg zorgvuldig voorbereid, maar toen was er ineens mijn valpartij en een schouderblessure. Het ene moment was er de mythische beklimming van de Mortirolo, maar gisteren op de Colle delle Finestre had ik slechte benen. Het was een prachtige ronde en een erg speciale ervaring voor mij. Ik weet niet hoe lang ik hiervan moet herstellen. Ik ben moe en weet dat het herstel wat tijd kost. Het was een emotionele Giro d’Italia voor me. Ik heb gezegd dat het mijn laatste is, maar je weet het nooit. Of zoals we in het Spaans zeggen, zeg nooit ‘nooit’.”

Medevluchter
Moreno Hofland sprintte zondag in Milaan naar de achtste plaats in de slotetappe en was daarmee de beste Nederlander in de uitslag. De laatste rit werd gewonnen door Iljo Keisse, die medevluchter Luke Durbridge (Orica-GreenEdge) versloeg in een sprint. Luttele seconden achter het tweetal sprintte het peloton om plek drie.