Giro d’Italia 2015 – Uitslag etappe 18 Giro d’Italia 2015 – Uitslag etappe 18

Philippe Gilbert (BMC Racing Team) heeft zijn tweede ritzege in de Ronde van Italië te pakken. De Belgische ex-wereldkampioen soleerde in etappe 18 op fraaie wijze naar de overwinning. Gilbert werd op de Monte Ologno (1e cat.), de enige col van de dag, nog gelost door vier van zijn oorspronkelijke medevluchters, maar de Waal wist toch weer aan te sluiten. Gilbert ging vervolgens erop en erover in de slotfase, waarna hij iedereen het nakijken gaf dankzij een sterke afdaling. Francesco Manuel Bongiorno (Bardiani-CSF) kwam op 48 tellen achterstand als tweede over de streep voor Sylvian Chavanel (IAM Cycling), die het sprintje om de derde plek won. Pieter Weening werd tiende en was de beste landgenoot.

Leider Alberto Contador (Team Tinkoff-Saxo) mocht zich achteraf de morele winnaar van de dag noemen. De Spanjaard gaf de Astana’s een koekje van eigen deeg en deed goede zaken voor het algemeen klassement. Astana-kopmannen Mikel Landa en Fabio Aru moesten voet aan de grond zetten vanwege een grote valpartij en dat was voor Tinkoff-Saxo het sein om gas te geen en revanche te nemen voor de Astana-actie van twee dagen geleden.

‘El Pistolero’ werd in sneltreinvaart aan de voet van de klim afgezet en ging er vervolgens direct hard vandoor. Enkel de Canadees Ryder Hesjedal (Team Cannondale-Garmin) kon bij hem in de buurt blijven. Contador zette de groep-Landa/Aru op bijna twee minuten en zijn concurrenten zouden dit gat nooit meer gedicht krijgen. Hesjedal en zijn teruggezakte ploegmaat Davide Villella verleenden Contador ook nog eens de nodige hulp in de laatste 25 kilometers, waardoor het trio liefst 1’13” overhield aan de meet. Contador vergrootte daarmee zijn voorsprong op Landa tot 5’15” en is erg hard op weg naar de eindzege in deze 98e Giro d’Italia.

Giro d’Italia 2015 – Uitslag etappe 18: