Steven Kruijswijk (Team LottoNL-Jumbo) is in de zestiende etappe van de Giro d’Italia voor de derde keer op rij naar een top 5-klassering gereden. De Nederlander eindigde als tweede achter Mikel Landa (Astana Pro Team), die in de rit naar Aprica over 174 kilometer zijn tweede opeenvolgende overwinning boekte. Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) blijft in het bezit van de roze trui.

,,Het was echt een mooie dag voor me, misschien nog wel mooier dan zondag”, zei Landa na afloop. ,,Op de Mortirolo voelde Fabio Aru (Landa’s kopman, red.) zich niet goed en hij zei me dat ik moest wegrijden met Contador en Kruijswijk. Vandaag heb ik echt gemerkt dat ik één van de sterkste klimmers ben en we hebben nogal wat aankomsten bergop tegoed.”

Lekke band
Alberto Contador sprak over een ‘ongelooflijke’ etappe. ,,Wielrennen is geen wiskunde: ik had een lekke band in een afdaling. Vervolgens gaf Ivan Basso me een wiel, maar vooraan reden ze op topsnelheid en het was onmogelijk om het gat te dichten”, blikte de Spanjaard terug. ,,Het was zwaar voor me, maar ik ben erg blij met de tijdsverschillen. Ik had graag Steven Kruijswijk geholpen, maar het mocht niet zo zijn. Ik zou tegen Mikel Landa willen zeggen: chapeau. Dit zijn de etappes die mensen zich herinneren.”

https://www.facebook.com/video.php?v=521380494677384