Na een knotsgekke dag die bol stond van de spanning, heeft Davide Formolo (Cannondale-Garmin) de vierde etappe van de Giro d’Italia gewonnen. Hij kwam in de rit over 150 kilometer solo over de finish in La Spezia. Michael Matthews (Orica GreenEdge) verloor tijdens de zware koers de aansluiting met het peloton en droeg de roze leiderstrui over aan zijn ploeggenoot Simon Clarke.

Simon Clarke won kort achter Formolo het sprintje om de tweede plaats. ,,Het was een speciaal moment. Je zag de emotie toen ik over de finish kwam”, zei de Australiër na afloop. ,,Ik pakte de leiding en hield zo de roze leiderstrui in de ploeg. Het is een fantastische start van de Giro voor ons.” Hij was de snelste van een groepje met daarbij onder anderen de favorieten Alberto Contador (Tinkoff-Saxo), Fabio Aru (Astana Pro Team) en Richie Porte (Team Sky). Door toedoen van de ploeggenoten van Aru werd de ene na de andere renner uit de vroege vlucht met ruim 25 renners opgepikt en even leek het erop dat deze groep ook zou gaan sprinten om de ritzege. Dat was echter buiten Davide Formolo gerekend.

Kippenvel
De Italiaan (22), winnaar van het jongerenklassement in de Ronde van de Algarve, was de enige die overbleef van de vroege vlucht, waarvan ook Pieter Weening (Orica GreenEdge) aanvankelijk deel uitmaakte, en hield stand. ,,De laatste 500 meter waren absoluut ongelooflijk”, zei Formolo na de finish. ,,Het lawaai van het publiek gaf me kippenvel. Op slechts 100 meter van de finish wist ik dat ik de zege in de tas had. Ik heb nooit gedacht aan de roze trui. Ik rijd mijn eerste Giro d’Italia, dus ik leef bij de dag en er wordt geen druk op me gelegd. We rijden voor Hesjedal, dus ik weet niet of ik nog zo’n kans krijg als deze.”

Zijn Nederlandse ploeggenoot bij Cannondale-Garmin, Dylan van Baarle, was onderweg voor een trainingsritje toen hij het heuglijke nieuws hoorde. ,,Wat een prettige manier om mijn rondje af te ronden als je hoort dat Davide Formolo een Giro-etappe heeft gewonnen”, schreef hij op Twitter. ,,Geniet ervan, ploeggenoten!”

Bekijk hier de uitslag in het Koersspel: Resultaten na etappe 4