Michael Matthews (Orica GreenEdge) heeft zijn roze trui extra glans gegeven. De Australiër was in de derde etappe van de Giro d’Italia de sterkste in de massasprint. Steven Kruijswijk (Team LottoNL-Jumbo) was op de 36e plek de beste Nederlander. Dankzij zijn ritzege heeft Matthews nu een voorsprong van 6″ in het algemeen klassement op zijn ploeggenoot Simon Clarke.

,,Na de winst in de ploegentijdrit, was deze etappe het volgende doel dat we gesteld hadden”, blikte de watervlugge renner van Orica GreenEdge terug na afloop van de rit. ,,We verkenden deze etappe vorige week, dus we wisten wat we konden verwachten.” Hij benadrukte dat de etappe zwaar was en onthulde dat hij aan de voet van de laatste klim zich vooraan probeerde te handhaven, zodat hij zich terug kon laten zakken en op die manier wat energie kon sparen. Tot slot bedankte Matthews ex-rozetruidrager Simon Gerrans voor zijn hulp in de aanloop naar de sprint. ,,Deze Giro d’Italia is tot nu toe een droom die uitkomt.”

Achter Matthews en Fabio Felline (Trek Factory Racing) sprintte Philippe Gilbert (BMC Racing Team) naar de derde plaats, zijn vijfde top 3-klassering van het seizoen. ,,De derde plaats is prima, maar ik kwam op het eind echt snel opzetten, dus een beter resultaat moet mogelijk zijn”, zei de Belg na afloop. ,,De ritzege was mogelijk vandaag, dus ik ben wel een beetje teleurgesteld.”

Steven Kruijswijk eindigde in de eerste groep en was op de 36e plaats de beste Nederlander in de daguitslag. Hij staat nu 38e in het algemeen klassement op 46″ van leider Matthews. ,,Ik ben tevreden”, zei de Nederlander van Team LottoNL-Jumbo na afloop. ,,Het was een lastige rit. Woensdag is de eerste bergop aankomst en dan is het lekker dat je vandaag goed mee kan bergop.”

Ambulance
De derde rit heeft de Giro d’Italia tevens beroofd van zijn eerste favoriet. Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale), zaterdag gestart met rugnummer 1, verloor tijdens de koers de controle over zijn fiets en ging hard onderuit. De onfortuinlijke Italiaan, vorig jaar goed voor de vijfde plaats in het eindklassement, kwam op zijn hoofd terecht en even werd gevreesd voor zware verwondingen of erger. Nadat hij afgevoerd was met de ambulance, kwam al snel het nieuws dat Pozzovivo bij bewustzijn was en zelfstandig kon ademen.

Bekijk hier de uitslag in het Koersspel: Resultaten na etappe 3