La Giro d’Italia! Na de laatste voorjaarsklassieker was het even wachten geblazen, maar gelukkig kunt u vanaf zaterdag 9 mei drie weken lang genieten van spannende koers. In het prachtige Italiaanse landschap strijden kleppers als Alberto Contador, Richie Porte, Fabio Aru en Rigoberto Uran om de overwinning in de Giro d’Italia. Wie maken kans om La Maglia Rosa op zondag 31 mei te dragen op het eindpodium in Milaan? Cycling Story blikt vooruit op de eerste grote ronde van het jaar en schuift tien favorieten naar voren.

Durft u wel eens een gokje te wagen of gaat u met vrienden de strijd aan in een wielerspel? Kijkt u dan ook naar ons rijtje met outsiders, want een groep renners hoopt voor een aangename verrassing te zorgen. Maar eerst aandacht voor de tien belangrijkste favorieten.

1. Alberto Contador (Team Tinkoff-Saxo)
Alberto Contador is op basis van zijn palmares uiteraard de torenhoog favoriet voor de eindzege. El Pistolero schreef drie keer de Vuelta (2008, 2012, 2014), twee keer de Tour (2007, 2009) en éénmaal de Giro (2008) op zijn naam. In 2011 was hij ook de sterkste in de Ronde van Italië, maar deze eindzege werd geschrapt als gevolg van zijn dopingschorsing. De kopman van Team Tinkoff-Saxo gaat dit jaar voor de dubbel Giro en Tour, maar de Spanjaard is er echter nog lang niet. Contador kent ijzersterke uitdagers en hij won tot op heden nog geen meerdaagse wedstrijd in dit kalenderjaar. De 32-jarige topcoureur werd namelijk achtereenvolgens tweede in de Ruta del Sol (boekte wel een ritzege), vijfde in de Tirreno-Adriatico en vierde in de Ronde van Catalonië. Een slecht voorteken of piekt hij door een hoogtestage op het juiste moment en rijdt hij iedereen er hard af in het hooggebergte?

Richie Porte, de belangrijkste uitdager van Alberto Contador. (Foto: © ASO)

Richie Porte, de belangrijkste uitdager van Alberto Contador. (Foto: © ASO)

2. Richie Porte (Team Sky)
De 30-jarige Australiër rijgt, in tegenstelling tot topfavoriet Contador, de successen aaneen in 2015. Porte moest aan het begin van het seizoen nog genoegen nemen met dichte ereplaatsen, maar vervolgens won hij met Parijs-Nice, de Ronde van Catalonië en de Giro del Trentino alle rittenkoersen waarin hij aan de start verscheen. Porte moet het nu echter gaan bewijzen in een drieweekse ronde. Vijf jaar geleden kende hij een verrassend debuut in een grote ronde door als onbekende zevende te worden in de Giro. In 2012 vertrok hij naar Team Sky, waar hij als luxeknecht een flink aandeel had in de Tourzeges van zijn Britse ploeggenoten Bradley Wiggins en Chris Froome. Porte wil echter nu uit hun schaduw stappen en gaat daarom voor niets minder dan eindwinst. Hij verkeert in topvorm, maar houdt hij die tot en met 31 mei vast?

3. Rigoberto Uran (Etixx-Quick Step)
Colombia is uitgegroeid tot een gerenommeerde wielernatie dankzij een zeer talentvolle generatie ronderenners. Rigoberto Uran bestormde als eerste de top door in 2013 runner-up te worden in de Ronde van Italië, waarna landgenoot en revelatie Nairo Quintana die prestatie nauwelijks twee maanden later evenaarde in de Ronde van Frankrijk. Het Colombiaanse duo bezette vervolgens in 2014 de twee hoogste plekken op het eindpodium van de Giro, met Quintana als glorieuze winnaar. Uran is dit jaar opnieuw een belangrijke kandidaat dankzij zijn klimtalent en sterk verbeterde tijdrit. De 27-jarige Colombiaan was in de meeste recente editie zowaar met afstand de snelste in de rit tegen de klok en kijkt daarom met vertrouwen uit naar rit 14, waarin er liefst 59,4 lastige kilometers solo dienen te worden afgelegd. Uran hoopt stiekem op zijn beste prestatie ooit, maar de coureur van het succesvolle Etixx-Quick Step weet ook dat hij daarvoor nog een paar procenten beter moet zijn dan in de voorbije Ronde van Romandië, waar hij tekort kwam in de koninginnenrit en de koers afsloot op plaats vijf.

Maakt Fabio Aru het de topfavorieten opnieuw lastig? (Foto: © Vuelta a España)

Maakt Fabio Aru het de topfavorieten opnieuw lastig? (Foto: © Vuelta a España)

4. Fabio Aru (Astana)
Vincenzo Nibali is hét boegbeeld van het huidige Italiaanse wielrennen, maar het wielergekke volk heeft diens opvolger al op het oog: Fabio Aru. De nog altijd pas 24-jarige Sardijn is de hoop van Italië nu zijn Astana-ploegmaat en landgenoot zich focust op een tweede achtereenvolgende Tourzege. Aru kende dankzij een derde plek (inclusief ritzege) in de Giro van 2014 een sensationele doorbraak als topklimmer, waarna hij zijn talent bevestigde in de Vuelta: vijfde in de eindstand plus twee dagoverwinningen. Aru kent tot nu toe een stuk minder rooskleurig jaar, want door dysenterie reed hij enkel Parijs-Nice (39e) en de Ronde van Catalonië (6e). De voorbije anderhalve maand heeft hij dus alleen nog maar ziek op bed gelegen en getraind. Het is dus zeer de vraag of hij deze maand in staat is om een topprestatie neer te zetten. Aru heeft ons echter al vaker versteld doen staan, dus net als de Italiaanse wielerfans houden we toch rekening met het wonderkind uit San Gavino Monreale.

5. Domenico Pozzovivo (AG2R-La Mondiale)
De uit Zuid-Italië afkomstige coureur is al drie jaar op rij een vast gezicht in de top-10 van het eindklassement, met een vijfde plaats (2014) als beste resultaat. Mocht Aru niet fit genoeg zijn, dan hebben de Italianen met Domenico Pozzovivo nog een troef achter de hand. De pocketklimmer kende opnieuw een optimale voorbereiding gezien zijn successen in de Ronde van Catatonië en de Giro del Trentino en de goede eindklasseringen in deze beide koersen. Pozzovivo droomt van het podium al dient hij daarvoor wel veelvuldig de aanval te gaan in de zware bergetappes. Pozzovivo gaat namelijk in de lange tijdrit (59,4 kilometer) ongetwijfeld veel tijd verliezen op Contador, Porte en Uran. Wellicht kan hij de schade enigszins beperken dankzij het heuvelachtige karakter van deze tijdrit, maar dan zal hij alsnog offensief moeten koersen. Profiteert hij van het geloer van de concurrentie?

 Hoe ver komt zuiderbuur Jurgen van den Broeck? (Foto: © Tim van Hengel / cyclingstory.nl)

Hoe ver komt zuiderbuur Jurgen van den Broeck? (Foto: © Tim van Hengel / cyclingstory.nl)

6 t/m 10. Roman Kreuziger (Team Tinkoff-Saxo), Leopold König (Team Sky), Jurgen van den Broeck (Lotto Soudal), Benat Intxausti (Team Movistar), Damiano Caruso (BMC Racing Team)
Team Tinkoff-Saxo en Team Sky hebben naast de topfavorieten ook de sterkste luxeknechten in huis. Roman Kreuziger (Team Tinkoff-Saxo) en Leopold König (Team Sky) rijden volledig in dienst van hun kopman, maar met hun capaciteiten is een mooie ereplaats absoluut niet uitgesloten. De twee Tsjechen werden immers als eens respectievelijk vijfde en zevende in de Tour de France. Mocht er bovendien wat gebeuren met Contador of Porte, dan mogen ze wellicht hun eigen kans gaan en kijken waar het schip strandt. Jurgen van den Broeck beleefde zijn hoogtepunten ook in La Grande Boucle (3e in 2010, 4e in 2012), maar hij maakt nu zijn rentree in de ronde waar hij in 2008 doorbrak. De Belg werd destijds verrassend zesde en ontdekte zo een ronderenner in zichzelf. Hij keert nu voor het eerst terug, nadat zijn laatste twee optredens in de Tour zeer tegenvallend verliepen. Van den Broeck hoopt de komende maand zijn hoogste niveau te tonen en misschien zit er dan zelfs een top-5 klassering voor de man van Lotto Soudal in.

Outsiders. Ilnur Zakarin (Katusha), Ryder Hesjedal (Team Cannondale-Garmin), Igor Anton (Team Movistar), Mikel Landa (Astana), Steven Kruijswijk (Team Lotto NL-Jumbo)
Voor aanvang van dit seizoen had niemand gehoord van Katusha-renner Ilnur Zakarin, maar vijf maanden later is hij uitgegroeid tot een grote revelatie. De 25-jarig Rus, die in 2009 twee jaar werd geschorst wegens dopinggebruik, verraste vorig week de gehele wielerwereld door mannen als Chris Froome en Vincenzo Nibali te verslaan in de Ronde van Romandië en deze World Tour-koers zelfs op zijn erelijst te zetten. Kan hij ook hier voor een sensatie zorgen, zoals Ryder Hesjedal in 2012 deed met de eindoverwinning? Vanuit Nederlands oogpunt is het vooral uitkijken naar de prestatie van Steven Kruijswijk. Na enkele jaren van veel blessureleed hoopt de 27-jarige Brabander van Team Lotto NL-Jumbo terug te keren op zijn oude niveau. Kruijswijk was knap achtste in 2011 en wij hopen dat hij in de buurt komt van deze oude topprestatie.

Joker: John Darwin Atapuma (BMC Racing Team)

Wie is uw grote favoriet voor de Giro d’Italia 2015? Laat het ons weten in een reactie!