Alejandro Valverde (Movistar Team) heeft voor de derde keer Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. De Spanjaard maakte zijn favorietenrol waar in de 101e editie van de Belgische klassieker en versloeg de Fransman Julian Alaphilippe en zijn landgenoot Joaquim Rodriguez in de sprint. Vier dagen eerder was de 35-jarige Valverde ook al de beste in de Waalse Pijl.

Alejandro Valverde al drie keer de beste in Luik. Bekijk de fotoreeks.

Pieter Weening (Orica-GreenEdge) was op de veertiende plaats de beste Nederlander in de uitslag. ,,Er had meer ingezeten”, zei de 34-jarige renner tegen De Telegraaf. Op ongeveer veertig kilometer van de finish kwam Weening klem te zitten achter een valpartij. ,,Daardoor moest ik op La Redoute terugkomen. De pijl die ik daar verschoot, had ik eigenlijk nodig in de laatste vijf kilometer, dan had er misschien wel wat meer in gezeten.”

Ongenaakbaar
Nadat de vlucht van de dag ongedaan gemaakt was, probeerden Roman Kreuziger en Giampaolo Caruso te ontsnappen op La Roche-aux-Faucons. Op de top van de klim hadden ze een voorsprong van 18 seconden op het peloton. Al snel werden ze vergezeld door een derde man, Jakob Fuglsang. Het trio hield echter geen stand en werd bijgehaald door een groep van 25 renners, waar inmiddels onder anderen Philippe Gilbert, wereldkampioen Michal Kwiatkowski en Tony Gallopin al uit gelost waren.

In de laatste kilometer reed Giampaolo Caruso op kop van de voorste groep, toen zijn ploeggenoot Daniel Moreno demarreerde. Zijn moedige actie werd echter ongedaan gemaakt door een hongerige Valverde en nog acht renners. In de laatste rechte lijn stond er geen maat op de Spanjaard, die daarmee zijn derde succes pakte in Luik-Bastenaken-Luik na 2006 en 2008.