Amstel Gold Race 2015 – Uitslag

Wieleruitslagen Laatst bijgewerkt 20 april 2015 15:01 Tim van Dijk

Michal Kwiatkowski (Etixx-Quick Step) heeft de 50e editie van de Amstel Gold Race gewonnen. De regerend wereldkampioen was in de enige klassieker van Nederland na 258 heuvelachtige kilometers de snelste van een 17 renners tellende elitegroep. Alejandro Valverde (Team Movistar) en Michael Matthews (Orica-GreenEdge) moesten nipt hun meerdere erkennen in de Pool, die zo de eerste klassiekerzege uit zijn loopbaan boekte.

De koers had een afwachtend karakter en zat net als voorgaande jaren lange tijd op slot. Op 35 kilometer van de aankomst probeerde een groep met Tourwinnaar Vincenzo Nibali (Astana) de koers open te breken door naar de vroege vluchters toe te springen. Zij slaagden in hun opzet, maar het BMC Racing Team en Team Movistar namen hun verantwoordelijkheid in de achtervolging en gaven de vluchters niet veel ruimte. Op acht kilometer van de meet werd Simon Clarke (Orica-GreenEdge) als laatste ingerekend, waarna Jakob Fuglsang (Astana) nog een ultieme poging ondernam. Medevluchter Greg Van Avermaet deed echter geen kopwerk, omdat de BMC-formatie volledig de kaart van kopman Philippe Gilbert trok. Fuglsang had hierdoor geen enkele kans tegen de achtervolgers. De Amstel Gold Race zou door de controle van het BMC Racing Team dan ook weer traditioneel beslist worden op de Cauberg.

Philippe Gilbert, drievoudig winnaar en topfavoriet, werd in een zetel afgezet en plaatste zijn verwachte versnelling op het steilste stuk (max. 12%) van de 800 meter lange klim. De Belg reed verschrikkelijk hard naar boven, maar raakte verrassend genoeg niet verlost van Michael Matthews. Gilbert durfde niet met de rappe Australiër naar de meet, die sinds 2013 op 1800 meter van de top ligt, en hierdoor kon een vijftiental gelosten in de slotkilometer nog terugkeren uit de achtergrond. Wereldkampioen Kwiatkowski beschikte vervolgens over het beste eindschot en bezorgde zijn werkgever eindelijk de eerste grote klassiekerzege van het seizoen.

De Nederlanders kwamen helaas tekort om de eerste groep te volgen en konden dus niet voor een groot wielerfeest zorgen. Maurits Lammertink (Team Roompot Oranje Peloton) was op plaats 21 de beste landgenoot.