Amstel Gold Race 2015 – De favorieten en outsiders Amstel Gold Race 2015 – De favorieten en outsiders

Het is tijd voor de Amstel Gold Race! Onze eigen klassieker is toe aan de 50e editie en wat zou het mooi zijn als dit jubileum gevierd kan worden met een Nederlandse overwinning. Erik Dekker was in 2001 de laatste landgenoot die als eerste over de streep kwam, dus wielerminnend Nederland is wel toe aan een opvolger. Kan Bauke Mollema of Tom Dumoulin een groot wielerfeest ontketenen in Valkenburg en omstreken? Cycling Story bekijkt de concurrenten en schuift tien favorieten naar voren.

Durft u wel eens een gokje te wagen of gaat u met vrienden de strijd aan in een wielerspel? Kijkt u dan ook naar ons rijtje met outsiders, want een groep renners hoopt voor een aangename verrassing te zorgen. Maar eerst aandacht voor de tien belangrijkste favorieten.

1. Philippe Gilbert (BMC Racing Team)
Philippe Gilbert is uiteraard weer de grote topfavoriet. Zondag zullen alle ogen op hem gericht zijn, want niemand is zo sterk op de Cauberg als de Waal. Gilbert was al driemaal de sterkste in de Amstel Gold Race (2010, 2011, 2014) en nadert het record van Jan Raas (vijf zeges). Sinds 2013 ligt de streep niet meer op de Cauberg (800 meter à 12%), maar 1800 meter verderop aan de Rijksweg in Vilt. Het maakt echter niks uit voor de heuvelspecialist, want in 2012 soleerde hij naar de wereldtitel na een verschroeiende demarrage op de Cauberg en vorig jaar herhaalde hij dat kunstje in de Gold Race. Wie aanstaande zondag wil winnen, zal dus het wiel van de Belg moeten houden.

2. Alejandro Valverde (Team Movistar)
De 34-jarige Spanjaard is al jarenlang de belangrijkste uitdager voor Gilbert in de Ardennenklassiekers. Valverde won de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik beide al tweemaal, maar zijn naam prijkt verrassend genoeg nog niet op de erelijst van de Amstel Gold Race. El Bala (‘De Kogel’) is al vier keer dichtbij geweest, met een tweede plek in 2013 als beste resultaat, maar de hoogste trede van het podium bleef nog onbereikbaar. Valverde moest drie jaar geleden op het WK ook al zijn meerdere erkennen in Gilbert (zie kopfoto). Worden de rollen nu eens omgedraaid?

3. Michal Kwiatkowski (Etixx-Quick Step)
Valverde stond al zes keer op het podium van het wereldkampioenschap, maar de regenboogtrui ontving hij nog nooit. De tien jaar jongere Michal Kwiatkowski (Etixx-Quick Step) pakte bij zijn eerste serieuze poging wel direct de felbegeerde titel. De Pool reed acht maanden geleden op knappe wijze solo naar het goud in Ponferrada en toonde zijn klasse nog maar eens aan de hele wereld. Kwiatkowski (24) heeft sindsdien een andere status in het peloton gekregen en dus wordt van hem ook het een en ander verwacht in het komende drieluik. De kopman van Etixx-Quick Step gaat vooralsnog goed met de druk om, want dit seizoen was hij bijvoorbeeld al tweede in Parijs-Nice. Ploegmanager Patrick Lefevre heeft echter inmiddels schoon genoeg van die tweede plekken, want het overkwam zijn formatie al liefst 22 keer, waaronder in vijf(!) grote voorjaarskoersen. Bezorgt Kwiatkowski zijn baas eindelijk de zeer gewenste zege in een klassieker?

Michael Matthews is dolblij met zijn ritzege in Parijs-Nice. (Foto: © ASO)

Michael Matthews is dolblij met zijn ritzege in Parijs-Nice. (Foto: © ASO)

4. Michael Matthews (Orica-GreenEdge)
Michael Matthews is een leeftijdsgenoot van Kwiatkowski en ook de Australiër staat symbool voor het talent van de nieuwe generatie. Bling is in navolging van Alexander Kristoff en John Degenkolb, de absolute uitblinkers in eerdere klassiekers, hard op weg om zich te ontwikkelen van sprinter tot een winnaar in klassiekers. De veelzijdige coureur van Orica-GreenEdge volgt de wereldtoppers steeds gemakkelijker op lastige beklimmingen, heeft genoeg inhoud om finales te rijden en de belangrijkste eigenschap is wellicht zijn geweldige eindschot. In 2015 boekte Matthews daarmee al overwinningen in Parijs-Nice en de recente Ronde van het Baskenland. Bovendien sprintte hij achter Degenkolb en Kristoff naar een fraaie derde plaats in Milaan-San Remo. Woensdag finishte hij nog als tweede in de Brabantse Pijl, dus ook de vorm is uitstekend. Simon Gerrans (3x derde) is nog niet helemaal in topconditie na een elleboogbreuk, maar met Matthews lijkt Orica-GreenEdge toch weer een kandidaat-winnaar in de gelederen te hebben.

5. Jelle Vanendert (Lotto Soudal)
Net als zijn landgenoot en vriend Philippe Gilbert kan Jelle Vanendert uitstekend uit de voeten op dit terrein. Vanendert is namelijk de runner-up van 2012 en 2014. Dit seizoen is de Belg pas één keer in de top-20 van een uitslag te vinden geweest, maar dat was vorig jaar ook het geval. Destijds kwam hij als een duveltje uit het doosje tevoorschijn in de Amstel Gold Race, dus wellicht piekt hij opnieuw op het juiste moment. Het blijf een gevaarlijke klant aangezien deze koers hem aantoonbaar ligt.

Bauke Mollema in de Belkin-periode (Foto: © Tim van Hengel / cyclingstory.nl)

Bauke Mollema in zijn Belkin-periode (Foto: © Tim van Hengel / cyclingstory.nl)

6 t/m 10. Bauke Mollema (Trek Factory Racing), Daniel Martin (Team Cannondale-Garmin), Rui Costa (Lampre-Merida), Tony Gallopin (Lotto Soudal), Joaquim Rodriguez (Katusha)
Het is inmiddels al weer veertien jaar dat Erik Dekker niemand minder dan Lance Armstrong klopte in een sprint-a-deux. Sindsdien verzamelden onze landgenoten nog wel zeven podiumplaatsen, waarvan Michael Boogerd vijf stuks voor zijn rekening nam. Na enkele magere jaren lijkt Bauke Mollema de aangewezen persoon om de reeks te doorbreken. Mollema verliet afgelopen winter het vertrouwde nest van het Belkin Pro Cycling Team (nu Team LottoNL-Jumbo) voor Trek Factory Racing en dat lijkt vooralsnog een verstandige beslissing te zijn geweest. De nieuwe impulsen lijken onze landgenoot goed te doen, want hij acteert al een maand op hoog niveau. Mollema werd immers runner-up in de sterk bezette Tirreno-Adriatico en behaalde dezelfde klassering in de koninginnenrit van de Ronde van het Baskenland. Mollema kwam in de vijfde en voorlaatste etappe ten val, waardoor een hoge eindklassering helaas uit zicht verdween. Het team besloot vervolgens, met het oog op de heuvelklassiekers, hem niet meer te laten starten in de afsluitende tijdrit. Ondanks het feit dat Mollema begin deze week tijdens trainingen nog hinder ondervond van de val, was hij optimistisch voor zondag. Cycling Story is ook hoopvol gestemd en droomt van een Nederlandse triomf.

Outsiders. Tom Dumoulin (Team Giant-Alpecin), Daniel Moreno (Katusha), Fabio Felline (Trek Factory Racing), Enrico Gasparotto (Wanty-Group Gobert), Sergio Luis Henao (Team Sky)
De Amstel Gold Race is door zijn 34 hellingen en circa 4000 hoogtemeters zo zwaar dat er tot de laatste beklimming van de Cauberg vaak zeer afwachtend wordt gekoerst. Roman Kreuziger durfde het in 2013 wel aan om van ver aan te vallen en dat leverde hem ook nog eens succes op. Misschien brengt het iemand als Tom Dumoulin op een idee. De geboren en getogen Maastrichtenaar rijdt een thuiswedstrijd in ‘zijn’ Limburg en wil zich uiteraard tonen in de finale. De 24-jarige Limburger schuwt de aanval niet en daarom is het niet ondenkbaar dat hij wat gaat proberen. Hoopt hij met een kleine voorsprong aan de voet van de Cauberg te arriveren of wil hij de concurrentie verrassen in de laatste 1,8 kilometer? Dumoulin heeft zich ontwikkeld tot een wereldtopper in het tijdrijden, getuige zijn bronzen medaille op het WK, en valt lastig terug te halen wanneer hij een kleine marge weet te pakken in de slotkilometers. In 2014 werd hij met een soortgelijke tactiek tweede in de Grand Prix Cycliste de Québec. Volgt nu ook zijn eerste topklassering in een klassieker, wat een nieuwe mijlpaal in zijn veelbelovende carrière zou betekenen?

Joker: Tim Wellens (Lotto Soudal)

Laatste vijf afvallers: Roman Kreuziger (Team Tinkoff-Saxo), Tom-Jelte Slagter (Team Cannondale-Garmin), Fabian Wegmann (Cult Energy Pro Cycling), Simon Gerrans (Orica-GreenEdge), Maciej Paterski (CCC Sprandi Polkowice)

Wie is uw favoriet voor de 50e Amstel Gold Race? Laat het ons weten in een reactie!