John Degenkolb heeft na Milaan-San Remo ook de zege in Parijs-Roubaix voor zich opgeëist. De Duitser van Team Giant-Alpecin was de sterkste man in koers en toonde dat op de wielerbaan van Roubaix, waar hij zes medevluchters glansrijk achter zich hield in de sprint. 119 jaar nadat Josef Fischer de eerste editie op zijn naam schreef, kreeg Duitsland daarmee een nieuwe winnaar van De Hel van het Noorden.

Gregory Rast (Trek Factory Racing), Adam Blythe (Orica-GreenEDGE), Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale), Sean De Bie (Lotto Soudal), Aleksejs Saramotins (IAM Cycling), Tim Declercq (Topsport Vlaanderen-Baloise), Pierre-Luc Perichon (Bretagne-Séché Environnement), Frederik Backaert (Wanty-Groupe Gobert) en Ralf Matzka (Bora-Argon 18) kregen een maximale voorsprong van tien minuten en zorgden voor de lange vlucht van de dag. Rast, Gougeard, Saramotins en Backaert werden immers pas op circa 25 kilometer van de aankomst gegrepen.

Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo) zag dit als het juiste moment op zijn duivels te ontbinden, nadat de manschappen van Etixx-Quick Step en Lotto Soudal alsmede Sir Bradley Wiggins (Team Sky) in een eerder stadium al flink aan de boom hadden geschud. Vanmarcke dokkerde hard over de kasseien en zorgde met zijn versnelling voor een aardige schifting. De kopman van LottoNL-Jumbo reed echter kort daarop lek, waardoor hij zijn inspanning niet door kon trekken op de zware strook van Carrefour de l’Arbre en tot achtervolgen was aangewezen.

Ondertussen viel het vooraan niet meer stil, want Jürgen Roelandts (Lotto Soudal) en Borut Bozic (Astana) zetten een volgende aanval op touw. Het duo sloeg al snel een gaatje van 25 seconden, waarna Roelandts zijn Sloveense metgezel besloot achter te laten op de stenen van Camphin-en-Pévèle. De Belg geraakte vervolgens ook solo over Carrefour de l’Arbre, maar onder impuls van onze landgenoten Niki Terpstra (Etixx-Quick Step) en Lars Boom (Astana) sloot op 12 kilometer van het einde een groep van ongeveer twintig man weer aan.

Yves Lampaert (Etixx-Quick Step) en Greg Van Avermaet (BMC Racing Team) kozen het moment van de samensmelting om hun kaarten op tafel te leggen. De twee Vlamingen leken hun aanval goed te hebben getimed, want in de groep der favorieten was er een korte aarzeling. Bert De Backer (Team Giant-Alpecin) geraakte solo niet tot zijn landgenoten, waardoor kopman John Degenkolb uit zijn pijp moest komen. Degenkolb maakte snel de oversteek, waarna het duo van Team Giant-Alpecin aan een koppeltijdritje begon. De Backer kon het wiel echter niet houden en zo moest favoriet Degenkolb het gat van 12 seconden in zijn eentje zien te dichten. De Duitser bleek oersterk, want op de sector van Hem sloot hij aan.

Op 6 kilometer van de streep hadden de drie leiders een marge van 25 tellen op een achtervolgend kwartet dat bestond uit Zdenek Stybar (Etixx-Quick Step), Martin Elmiger (IAM Cycling), Jens Keukeleire (Orica-GreenEdge) en opnieuw Lars Boom. Lampaert hoorde dat zijn ploegmaat Stybar op komst was en weigerde vooraan nog langer mee te werken, waardoor de vier zeer snel naderden. Lampaert nam wel overtuigend de kop toen Stybar alleen op het wiel geraakte, maar Boom en co. kregen het gat vlak voor de rode vod toch gedicht.

Zeven man gingen na een enerverende finale op de befaamde wielerpiste dus sprinten om de felbegeerde zege. Degenkolb was zoals verwacht geen partij voor de rest en pakte de winst in deze prachtige klassieker voor Stybar en Van Avermaet. Boom eindigde op plaats vier en werd daarmee de beste Nederlander in De Hel.

Parijs-Roubaix 2015 – Uitslag: