De omgekeerde wereld… Op de dag van de Omloop Het Nieuwsblad was vooral Het Nieuwsblad zelf druk in omloop. De krant ging driftig van hand tot hand, omdat ze in de ochtengloren haar eigen wedstrijd dynamiteerde en topfavoriet Greg van Avermaet aan de Vaminolact-schandpaal nagelde. Een drukbezette paal overigens, want ook Tom Meeusen en Laurens Sweeck hangen eraan vast.

Zou Greg van Avermaet – Greg van Regelmaet voor de koerskenners – nu plots op onregelmatigheden betrapt zijn? Met babyvoeding dan nog, een farmaceutische imitatie van moedermelk? Een brug te ver… Die man wordt binnenkort papa, laat het ons daar voorlopig op houden. Hij zal zich de komende weken wel moeten verantwoorden, alléén… tegen een overmacht van ijverige dopingjagers en kritische journalisten. Eén tegen allen. Dat vooruitzicht bracht Van Avermaet tijdens de wedstrijd duidelijk van zijn… euh melk, want zijn koerstactiek was eens te meer niet je dat.

Ook Ian Stannard was het credo één tegen allen indachtig. Het fenomenale Quick Step deed groots en en masse wat hun maillot belooft. Gewoonweg kwiek en quick(ly) steppen, met Boonen, Terpstra en Vandenbergh in het gelid en Stybar als meester-afstopper in de achtervolgende groep. Parijs-Roubaix 1996 revisited. Maar Stannard is geboetseerd uit een mix van hardhout en roestvrij staal. Bovendien is hij begiftigd met tactisch vermogen en de ervaring van zijn overwinning vorig jaar. Hij dokkerde gezellig mee over de Vlaamse wegen, pareerde de uitvallen van Boonen en Terpstra en rondde de onmogelijk gewaande klus in de sprint. Ian Stannard? Iron Stannard klinkt beter…

En wat gezegd van Sep Vanmarcke? Twee lekke banden weerhielden hem van een hoofdrol in de kopgroep. Hij bolde zo hard over de kasseien dat alle scherpje kantjes netjes werden afgevijld. Het koersverloop drong hem in de verdediging, maar wat hij toen liet zien was een briljant exploot van kracht en topconditie. Hij likte – met Van Avermaet en Stybar in zijn wiel – meermaals aan de hielen van de kopgroep. Hij leverde een haast onmogelijke individuele strijd tegen een ontketend Quick Step – Etixxblok, maar vertikte het te plooien. Deze renner wordt de komende weken voor zijn collega’s de spreekwoordelijke man met hamer, zich mokerslaggewijs een weg banend naar een zekere zege.

De eenzame fietser die de handschoen opneemt tegen een meute wolven… Enig mooi!