UCI wil Astana licentie afnemen

Wielernieuws Laatst bijgewerkt 28 februari 2015 19:59 Redactie

De UCI heeft vandaag bevestigd dat ze het onderzoek over team Astana heeft ontvangen van de Universiteit van Lausanne en de licentie van Astana wil intrekken. Het onderzoek was één van de voorwaarden die voor Astana aan het ontvangen van een UCI WorldTour-licentie vastzaten in 2015.

Het onderzoek is gedaan door het ISSUL, het Instituut van Sportwetenschappen van de Universiteit van Lausanne, in opdracht van de UCI en keek onder andere naar de anti-doping cultuur, het beleid, de structuur en de managementsystemen van het Astana Pro Team. Na het zorgvuldig lezen van het onderzoek zegt de UCI sterk te geloven dat er duidelijke redenen zijn om de zaak naar haar licentiecommissie door te verwijzen om de licentie van team Astana in te trekken.

Er is een groot verschil tussen het eerder aangegeven beleid en de structuur van het team in vergelijking met de werkelijkheid. UCI

De UCI verklaart dat het onderzoek door ISSUL onder andere aantoont dat er een groot verschil is tussen het eerder aangegeven beleid en de structuur van het team in vergelijking met de werkelijkheid.

Daarnaast hebben de Italiaanse autoriteiten documenten gedeeld met de UCI over het Padova-onderzoek, een dopingzaak waarin veel renners van Astana worden genoemd. Ook deze documenten zijn aan de licentiecommissie verstrekt.

Vanwege het lopende onderzoek kan de UCI geen verder commentaar leveren over de inhoud van het onderzoek, noch over het Padova-onderzoek, totdat de licentiecommissie zich een mening heeft gevormd over de situatie. ,,Maar”, zo zegt de UCI, ,,de beslissing om de zaak naar de licentiecommissie door te verwijzen is een resultaat van de omstandigheden en met oog op de mogelijke gevolgen.”

Het ISSUL-onderzoek
Het ISSUL-onderzoek was één van de die aan de registratie van het Astana Pro Team vastzaten voor het seizoen 2015. Het onderzoek is gestart in december 2014 in opdracht van de licentiecommissie van de UCI, om te kijken naar de omtsandigheden rond de dopinggevallen bij team Astana vorig jaar. Het onderzoek heeft proberen te antwoorden of, en in hoeverre, het Astana Pro Team en/of haar management verantwoordelijk is voor de dopinggevallen van haar renners, Maxim en Valentin Iglinskiy (EPO), en Ilya Davidenok (anabole steroïden), een stagiair bij het Astana Pro Team sinds 1 augustus 2014.

Het ISSUL is gevraagd om de interne structuur, cultuur en managementsystemen te beoordelen om zo te kunnen begrijpen of deze afdoende ervoor zorgen dat de hoogst mogelijke ethische standaarden worden nageleefd bij team Astana.