In de Ronde van Andalusië/Ruta del Sol moest het peloton vandaag 199,8 kilometer overbruggen tussen Maracena en de Alto de Allanadas waar de finishlijn was getrokken op een col van eerste categorie.

Na verschillende pogingen van meerdere aanvallers lukte het Mirko Selvaggi (Team Wanty-Groupe Gobert) om de juiste kopgroep te pakken. Hij reed samen met acht anderen aan de leiding. De kopgroep werkte goed samen maar het peloton liet ze geen grote voorsprong nemen.

Na een gevaarlijke en nauwe passage door een stadje bleven Selvaggi en Geschke (Giant-Alpecin) alleen over aan de leiding. Hun voorsprong groeide naar vier en een halve minuut. Op zo’n 50 kilometer van de aankomst reed Geschke hard door, Selvaggi kon alleen maar volgen.

,,Simon wilde volle bak gaan voor de tussensprint en de daarbij horende witte trui,” reageert Selvaggi.

,,Ik zei ‘regolare,’ rustig aan, maar Geschke bleef gas geven.”

,,Er waren nog minstens 40 kilometer te gaan en 140 renners die op ons joegen. Ik moest mijn hoofd gebruiken vandaag. Ik wilde volle bak gaan in de laatste 20 kilometer maar Geschke ging à bloc voor de tussensprint. Na de sprint kon hij niet meer.”

Selvaggi liet de Duitser achter op acht kilometer van de streep. De Italiaan had toen een voorsprong van twee en een halve minuut op het peloton. De slotklim naar Alto de Allanadas was een zware met stijgingspercentages van boven de 15%. Selvaggi probeerde voorop te blijven maar hij strandde op een kilometer van de streep. Hij finishte als 40e op vijf minuten van etappewinnaar Chris Froome (Team Sky). Alberto Contador werd tweede en Wilco Kelderman eindigde op een zesde plaats.

“Ik dacht eerst dat ik het kon halen. Ik had nog twee minuten aan de voet van de klim maar de laatste drie kilometers gingen aan 20% en dan is het voor mij onmogelijk om te winnen,” besluit Selvaggi

Zondag is de afsluitende etappe in de Ruta del Sol.

1º FROOME, Christopher SKY 5h08’54”
2º CONTADOR VELASCO, Alberto TCS a 29″
3º NIEVE, Mikel SKY a 49″
4º SZMYD, Sylvester CCC a 59″
5º INTXAUSTI, Beñat MOV a 01’00”
6º KELDERMAN, Wilco TLJ a 01’13”
7º REICHENBACH, Sébastien IAM a 01’26”
8º BARDET, Romain ALM a 01’27”
9º EDET, Nicolas COF a 01’27”
10º VAN DEN BROECK, Jurgen LTS a 01’38”