Modderfiguur

Wielercolumns Laatst bijgewerkt 20 februari 2015 16:25 Redactie

Modderfiguur Modderfiguur

‘Modderfietsen en strontlopen’, dat is de weinig flatterende definitie van veldrijden, althans volgens columnist Hans Vandeweghe in De Morgen. Het deed me meteen denken aan een hilarisch citaat van Woody Harrelson in de film The people vs Larry Flint uit 1996: ‘Opinions are like arseholes: everybody has one’. Uiteraard kan je de mening van een eminent sportjournalist niet zomaar naast je neerleggen, zonder kritische benadering. Alhoewel… modderfietsen mag volgens Vandeweghe dan wel verwerpelijk zijn als koersdiscipline, ongefundeerd met modder gooien is dat eveneens. Wars van fysiek, techniek, tactiek en vooral historiek, vindt hij dat veldrijden het etiket ’topsport’ niet waard is. Die conclusie gaat toch wel enkele weiden, velden en bossen te ver.

Een topcross duurt tegenwoordig om en bij de 70 minuten. Ten bewijze: Mathieu van der Poel had 1u09’12” nodig om zijn, overigens welverdiende, WK-zege te vieren. Dat is 70 minuten in het rood fietsen, met razende piekhartslagen die je enkel kan behalen met doorgedreven training. Ook 70 minuten weerstand bieden aan weer en wind, slechtlopende ondergronden, tegenstanders en het te close publiek dat in je nek hijgt. Helemaal alleen. Qua inspanningsduur en -intensiteit – en vooral de combinatie van die twee – kent veldrijden zijn gelijke niet. Mag ik de vergelijking maken met de edele voetbalkunst, die wel als topsport te boek staat, terecht ook? Voetballers staan per wedstrijd amper 20 minuten langer op het gladgemaaide veld, weliswaar gediend door een pauze na 45′. Bovendien staan ze er niet alleen voor. Iedere speler wordt gedekt door de hele ploeg en het loopwerk wordt verdeeld over 11 ploegmaats. Heeft een topvoetballer na een match van 90′ evenveel inspanningsduur en inspanningsintensiteit op de teller staan als een veldrijder? Tenzij een wetenschappelijke studie hierover onomstotelijk bewijs levert, lijkt me dat zelfs onmogelijk. Is voetbal dan wel topsport?

Vandeweghe hekelt ook het gebrek aan allure van de veldritsport. Hij beweert ‘dat cross een specialisme is waar wij in onze natte dromen een topsport van hebben gemaakt, maar dat de rest van de wereld dat zo niet ziet’. Het moet gezegd: de wereld loopt niet echt warm voor het veldrijden. Buiten Vlaanderen, Nederland en enkele anderstalige einzelgängers, trekt iedereen letterlijk en figuurlijk de neus op voor de strontlopers. So what? Is die redenering voldoende om er geen topsport van te maken? Dan geldt dezelfde argumentatie ook voor – nochtans olympische – sporten zoals worstelen, kogelstoten, gewichtheffen, kanovaren, taekwondo, schaatsen en ga nog maar even door. Vanuit die erg polariserende redenering krijgt zelfs American Football het kwaad om nog als topsport door te gaan. Een al te simplistisch denkkader, lijkt me.

‘Dat het podium respectievelijk 20, 20 en 23 jaar oud was en dat is niet normaal in een discipline waarin kracht-uithouding het verschil maakt. Dat zegt veel over de sportieve waarde van de rest van het deelnemersveld, uitzondering gemaakt voor een topfitte Sven Nys’, fulmineert Vandeweghe verder. Bepaalt de kracht van het deelnemersveld het belang van een sport? Geeft me dat het recht om met dezelfde pennenstreek de – door mij erg geliefde – wielersport uit de jaren 70 in de put der verdoemde ‘prutssporten’ te storten? Eddy Merckx overvleugelde op de weg het hele deelnemersveld. Lag dat aan het gebrek aan sportieve waarde van de tegenstanders? De Vlaeminck, Maertens en Thevenet zullen het graag horen… Klopt niets van. Merckx was een uitzonderlijk toptalent op de weg. Van der Poel en Van Aert zijn dat nu in het veld. Punt.

Er zijn naast de cross maar weinig sporten die een dermate doorgedreven opeenstapeling van kwaliteiten vereisen: conditionele paraatheid, technisch vernuft, tactisch brein, acceleratievermogen, paardenkracht, engelengeduld, materiaalkennis, koerservaring en psychologische oorlogsvoering.

Heren en dames veldrijders, draag uw felbevochten truien en zeges waardig en eervol. Veldrijden geen topsport? Als je dat beweert, sla je een modderfiguur.

www.spoke-nword.weebly.com