WK veldrijden 2015 – Uitslag elite heren WK veldrijden 2015 – Uitslag elite heren

Mathieu van der Poel (20) is de nieuwe wereldkampioen veldrijden! De Nederlander reed in het Tsjechische Tábor zijn eerste WK bij de profs. Ook Lars van der Haar mocht juichen met de derde plek. De zilveren medaille was voor Wout van Aert, die vroeg in de wedstrijd moest afrekenen met pech. Van der Poel treedt met zijn titel in de voetsporen van zijn vader Adrie, die in 1996 de beste was.

Met een trillende bovenlip hoorde de kersverse wereldkampioen op het podium het Wilhelmus aan. In zijn eerste winter bij de profs pakt de Nederlander al meteen de felbegeerde regenboogtrui. ,,Ik hoop zo veel mogelijk titels te halen,” zei Van der Poel na afloop tegen de verslaggevers van Sporza. ,,Deze pakken ze me niet meer af!”

Mentaal reed ik één van mijn sterkere wedstrijden, ik ben de hele tijd blijven rijden.

,,Ik heb de hele koers getwijfeld,” aldus Van der Poel. Pas tegen het eind van de wedstrijd, besefte hij pas wat voor unieke prestatie hij neer zou zetten. ,,Mentaal reed ik één van mijn sterkere wedstrijden, ik ben de hele tijd blijven rijden.”

Pech voor Van Aert
Al bij het startschot barstte de strijd los tussen de topfavorieten Mathieu van der Poel en zijn leeftijdsgenoot Wout van Aert. Beide veldrijders horen volgens hun leeftijd bij de beloften te rijden, maar kozen voor de uitdaging bij de elite. De Belg leek door een valpartij en materiaalproblemen geen aanspraak meer te maken op de medailles, maar kon zich terugknokken in de wedstrijd. Van der Poel kon profiteren van de foutjes van de Belg en bepaalde de koers. Van der Haar kroop in het wiel van Kevin Pauwels en kon daardoor optimaal profiteren van de inspanningen van de Belg.

Supertalent
Even leek het erop dat Van der Haar het Van der Poel nog moeilijk ging maken. Hij wist Pauwels van zich af te slaan en zette de achtervolging in op Van der Poel. Het supertalent leek hier niet van onder de indruk en liet zich niet uit het veld slaan. Het goud kon Van der Poel niet meer ontgaan toen achter hem de strijd om het zilver ontpopte tussen Van der Haar en de teruggekomen Van Aert. Terwijl de Nederlander zijn overwinning vierde, moest Van der Haar het in de sprint afleggen tegen de Belg.

WK veldrijden 2015 – Uitslag elite heren:

1.Mathieu van der PoelNed1u09'12''
2.Wout van AertBel+15''
3.Lars van der HaarNed+17''
4.Kevin PauwelsBel+1'06''
5.Klaas VantornoutBel+1'12''
6.Tom MeeusenBel+1'17''
7.Gianni VermeerschBel+2'26''
8.Marcel MeisenDui+2'37''
9.Philip WalslebenDui+2'43''
10.Marco FontanaIta+2'54''