WK veldrijden 2015 – Uitslag elite dames WK veldrijden 2015 – Uitslag elite dames

Marianne Vos heeft de bronzen medaille behaald bij het WK veldrijden in het Tsjechische Tabor. Wereldkampioene op de weg Pauline Ferrand-Prévot breidde haar erelijst uit met de titel. Vos verdedigde de regenboogtrui, ze kampte met een hamstringblessure. ,,Meer dan dit zat er vandaag echt niet in,” zei de Brabantse na afloop.

Vos zou vrede hebben met het feit dat ze haar wereldtitel moest overdragen aan Ferrand-Prévot. Ze reed naar de derde plek dankzij haar techniek, zei de Nederlandse na de finish. ,,Bergop was ik vandaag niet sterk. Meer dan dit zat er vandaag echt niet in. Als ik deze rit vergelijk met vorige week tijdens de wereldbeker in Hoogerheide was dit niet slecht.”

Ondanks haar hamstringblessure, liet de Brabantse zich niet kennen en nam na het startschot direct afstand met een kopgroepje. Bij de eerste doorkomst lagen de Françaises Ferrand-Prévot en Lucie Chanel, de Belgische Sanne Cant en Vos op kop. Deze groep hield niet de hele wedstrijd stand. Met nog twee rondes te gaan had Prevot een gat geslagen ten opzichte van de achtervolgers. In deze groep had Vos gezelschap van Cant, de Tsjechische Katherina Nash en de Britse Nikki Harris.

Nek-aan-nek
In de finale wist Cant de Française bij te halen, waardoor de strijd om de derde plek in de achtervolgende groep losbarstte. Vos ging in de laatste ronde een nek-aan-nekrace aan met Nash. De rijdster van RaboLiv beschikte over het meeste uithoudingsvermogen en kwam als derde over de finish. Haar ploeggenote Ferrand-Prévot hield Cant af en mag zich nu ook de beste veldrijdster van de wereld noemen.