Ploegen met dopingverleden niet meer welkom bij Arnhem Veenendaal Classic Ploegen met dopingverleden niet meer welkom bij Arnhem Veenendaal Classic

De Arnhem Veenendaal Classic nodigt voor de komende editie geen teams meer uit die in de afgelopen twee jaar meer dan drie dopinggevallen hebben gekend. Dat heeft de organisatie van de wedstrijd vandaag aangekondigd. Aanleiding voor dit besluit is de uitreiking van een World Tour-licentie aan Astana, ondanks vijf dopinggevallen in haar World Tour- en Continentale ploeg.

,,We hebben als organisatie met verbazing kennis genomen dat Astana een licentie heeft gekregen van de Internationale Wielerbond UCI,” zegt koersdirecteur Thijs Zonneveld (foto) van de Arnhem Veenendaal Classic. ,,Er zijn veel renners, ploegen en organisaties die dag in, dag uit strijden om de wielersport schoner en geloofwaardiger te maken, maar de UCI heeft daar blijkbaar geen boodschap aan. Als vijf positieve gevallen in één seizoen en concrete aanwijzingen voor nauwe banden met de beruchte arts Michele Ferrari niet eens genoeg zijn voor verder onderzoek, dan houdt het op. Het signaal wat de UCI afgeeft met de licentieverstrekking, is niet het signaal waar wij als organisatie achter staan.”

Bestuursvoorzitter Job van Schuppen acht de kans dat Astana het komende jaar wil deelnemen aan de Veluwse klassieker niet groot. ,,Maar met dit standpunt willen we laten weten, dat het er wat ons betreft ook niet van komt.” Hij ondersteunt de duidelijke stellingname, omdat de Arnhem Veenendaal Classic twee jaar geleden een nieuwe weg is ingeslagen waarin de organisatie innovaties wil introduceren in de wielersport.

De Arnhem Veenendaal Classic wordt komend jaar verreden op vrijdag 21 augustus.