De klok tikt

BaanwielrennenWielercolumns Laatst bijgewerkt 14 februari 2015 16:04 Davy Scheelen

Matthias Brändle heet hij, de nieuwe werelduurrecordhouder. Alleen al om dit 21-letterige woord op je cv te kunnen zetten zou je een paar tandjes hoger schakelen. Een 24-jarige Oostenrijker met een nagenoeg brandschoon palmares, die de Duitse bonk Jens Voigt uit zijn fin-de-carrièreroes kiepert. Ironie loert om de hoek… 43 jaren heeft Voigt gewacht om het record op zijn naam te schrijven… Exact 43 dagen later is hij het alweer kwijt. Amper één dag recordgenot per levensjaar. Toch wat weinig voor deze Duitse krachtmens die net zo goed ook tot zijn 50ste had kunnen fietsen.

Er zijn wereldrecords die langer standhouden. We zoeken al 21 jaar naar een hoogspringer die de 2.45m van Javier Sotomayor (1993) overstijgt. En bedreigt ooit nog iemand verspringer Mike Powell, die in 1991 tijdens een heroïsch duel met Carl Lewis, 8.95m liet noteren? Het wereldrecord ‘onderhandelen’ staat met 541 dagen op naam van de vorige Belgische regering. Dat zal waarschijnlijk ook niet zo snel ingepalmd worden, maar doe toch maar democratisch overleg boven dictatoriale leiders die – à l’improviste en en passant – de grondwet eventjes aanpassen om nog langer hun volk uit te roken.

Opvallend… Het werelduurrecord lijkt de laatste decennia hoofdzakelijk een Germaanse aangelegenheid te zijn. Vooral Engels- en Duitssprekenden leggen zich een uur lang krom voor die recordmeter extra. Graeme Obree en Chris Boardman uit het Verenigd Koninkrijk en Tony Rominger, Jens Voigt en nu dus Matthias Brändle aan Duitstalige kant. Deze trend zal zich nog voortzetten. Bradley Wiggins en Chris Froome hebben al aangekondigd om het record terug naar het Angelsaksische eiland te brengen. Fabian Cancellara en Tony Martin laten de beentjes al proefdraaien op de piste, hunkerend naar een mythische afspraak.

Het zou fantastisch zijn… De beste tijdrijders van de laatste 10 jaar… Mann gegen Mann, man to man… Geen klimatologische hinderpalen, geen glad wegdek, geen beklimming… geen excuses!

Wiggins, een rock’n roll hardrijder met jarenlange ervaring en een karrenvracht olympische medailles op de piste. Martin, der Panzerwagen en algemeen beschouwd als de beste tijdrijder van het moment. Cancellara, de focus van een havik die het werelduurrecord zou thuisbrengen waar het hoort…In Zwitserland, het land van de tijd.

We kijken likkebaardend uit naar het moment. Hùn moment. Toch maar niet te lang wachten want hun pezige lijven worden niet jonger. Voigt was al 43, maar net daarom is hij het record misschien ook alweer kwijt, wegens ongewild pk-verlies. De motor van de 24-jarige Brändle moet eigenlijk nog warmdraaien. Het zijn de (om en bij de) 30-jarige karkassen van Cancellara, Wiggins en Martin die ideaal gerodeerd zijn voor een ernstige aanval.

Wanneer komt hun ‘uur van de waarheid’?… De klok tikt…