Matthias Brändle (IAM Cycling) heeft vanavond het Werelduurrecord gebroken op de wielerpiste van het UCI World Cycling Centre in Aigle, Zwitserland. De Oostenrijkse renner kwam in zestig minuten tot een afstand van 51,852 kilometer, een verbetering van 742 meter ten opzichte van Jens Voigts prestatie in september. De 24-jarige Brändle schaart zich als houder van het uurrecord in een illuster rijtje met onder anderen Fausto Coppi, Jacques Anquetil, Eddy Merckx en Francesco Moser.

Zijn voorganger Jens Voigt was dus slechts vijf weken recordhouder, nadat hij de afstand van de Tsjech Andrej Sosenka in september verbeterde. De twee recente – succesvolle – recordpogingen zijn een resultaat van de herziening van de regels in mei dit jaar. De nieuwe regels staan toe dat alle fietsen gebruikt mogen worden, die geschikt zijn voor baanwedstrijden.

(foto: © IAM Cycling)

(foto: © IAM Cycling)

Matthias Brändle zei na afloop dat een gooi naar het Werelduurrecord zowel fysiek als mentaal extreem moeilijk is. “In de eerste paar minuten zag ik het helemaal zitten, maar toen werd het steeds lastiger. Tussen de 30ste en 50ste minuut had ik het erg zwaar en vroeg ik mezelf af waarom ik eraan begonnen was. In de laatste 10 minuten neemt het mentale aspect het over en met het waanzinnige publiek achter me werd het makkelijker. Ik ben nu echt heel blij.”

“Ik denk dat het goed is dat de UCI de regels aangepast heeft voor het Werelduurrecord. Het betekent dat het mogelijk is nagenoeg dezelfde fiets te gebruiken als waarop ik reed tijdens de wereldkampioenschappen tijdrijden. Het is een goede verandering”, aldus Brändle.