Matthias Brändle (IAM Cycling) doet donderdag een poging om het Werelduurrecord van Jens Voigt af te pakken. De Oostenrijker begint zijn aanval op het uurrecord op de wielerbaan van Aigle morgen om 19.00 uur. Brändle is nationaal kampioen tijdrijden en staat bekend als specialist in wedstrijden tegen de klok. Cycling Story blikt vooruit naar de recordpoging van de 24-jarige hardrijder, die live te volgen is op Eurosport en via internet.

Het werelduurrecord is één van de meest prestigieuze records in de wielersport. Het eerste record was in 1893 neergezet door de oprichter van de Tour de France, Henri Desgrange (35,3 kilometer). Sindsdien is het record generatie na generatie een uitdaging geweest en momenteel is de Duitser Jens Voigt met 51,1 kilometer – neergezet op 18 september – recordhouder.

Brändle liet vorige week opschrijven: “Ik heb geen idee of ik het record kan verbeteren of niet. Maar zoals gewoonlijk zal het een erg persoonlijk duel worden tussen mij en de klok. En alleen daarom al kijk ik uit naar de grote dag!” De Oostenrijker heeft een goed gevoel bij zijn poging en is erg gemotiveerd.

Parcours | Startlijst | TV-uitzendingen

Parcours

(foto: © UCI)

De wielerpiste in het Zwitserse Aigle is onderdeel van het UCI World Cycling Centre. De piste is ontworpen en ontwikkeld door architect Ralph Schürmann. De baan is uniek in zijn design en geschikt voor alle disciplines in het baanwielrennen. De bouwers hebben gebruik gemaakt van Siberisch grenenhout met een handgemaakt oppervlak, zodat op deze wielerbaan hoge snelheden behaald kunnen worden.

Startlijst

(foto: screenshot)

(foto: screenshot)

De 24-jarige Brändle is de enige renner op de startlijst. De Oostenrijker in Zwitserse dienst heeft zich gedurende zijn carrière laten inspireren door Jans Voigt, niet geheel toevallig de huidige recordhouder. “Ik heb besloten een poging te wagen, omdat ik al sinds mijn jeugd fan ben van Jens Voigt”, zei Brändle. “Zijn persoonlijkheid en stijl hebben indruk op me gemaakt. Telkens weer aanvallen, onder alle omstandigheden en vechten tot je niet meer kan, terwijl je weet dat de kans op winst erg klein is, zijn ook míjn handelsmerk geworden. Nadat hij zijn succesvolle aanval op het Werelduurrecord had ingezet, dacht ik dat hij zijn droom waargemaakt had en binnen een paar weken had ik ineens dezelfde droom. Ik beeldde me in wat er nodig is om te vechten tegen de klok en de meters.”

Brändle reed eerder in zijn loopbaan onder meer voor Team Netapp, Geox-TMC en Footon-Servetto. Hij is de huidige nationaal kampioen tijdrijden van Oostenrijk, won twee etappes dit jaar in de Ronde van Brittannië en eindigde daarnaast als vijfde in het eindklassement van de Ronde van België.

TV-uitzendingen Werelduurrecord Matthias Brändle:
Eurosport doet LIVE verslag van het werelduurrecord van Matthias Brändle. Ga voor de actuele uitzendtijden naar de website van Eurosport.

Livestream Werelduurrecord Matthias Brändle:
Brändles wedstrijd tegen de klok kan LIVE gevolgd worden via het YouTube-kanaal van de UCI (tv.uci.ch).