Net als Nelson Oliveira heeft ook Rafael Valls bijgetekend bij Lampre-Merida. De Spanjaard kende een valse start bij de Italiaanse ploeg, want na slechts drie etappes in de Tour Down Under moest de ex-renner van Vacansoleil-DCM opgeven met meerdere gebroken ribben. Dankzij zijn snelle herstel zat de klimmer echter al snel weer op de fiets.

Zijn werkgever omschrijft Valls in een persbericht als een ‘betrouwbare wielrenner die altijd de taken uitvoert, die de ploeg van hem verlangt, in het bijzonder op de beklimmingen’. De 27-jarige Spanjaard had een belangrijk aandeel in de overwinning van Rui Costa in de Ronde van Zwitserland. Met de contractverlenging van Valls wil Lampre-Merida de vaste kern renners die de kopmannen ondersteunen, behouden.

Rafael Valls heeft in zes seizoenen als profwielrenner één overwinning op zijn palmares weten te zetten: in 2010 won hij de tweede etappe in de Ronde van San Luis met aankomst op Mirador del Potrero.