Moreno Hofland (Team Belkin) heeft de eerste etappe in de Ronde van Hainan op zijn naam geschreven. De sprinter klopte in de korte openingsrit de Italiaan Andrea Palini (Lampre-Merida) en de Tsjech Ondrej Rybin (Team Dukla Praha). Hofland is ook de eerste leider in het algemeen klassement.

Een korte etappe van 85 kilometer opende de Ronde van Hainan. De Chinese etappekoers op het schiereiland werd vorig jaar gewonnen door Moreno Hofland en die reeks zette hij vandaag door. “De etappe verliep goed. De rit was heel kort en dus regende het aanvallen”, begon ploegleider Michiel Elijzen zijn verhaal. “Na de vele aanvallen reden vijf renners weg, maar die kregen slechts 55 seconden maximaal omdat verschillende ploegen bleven rijden.”

Op tien kilometer van het einde werden de vluchters gegrepen en volgde een massasprint die gewonnen werd door Moreno Hofland. “De koerssituatie was voor ons ideaal. De vluchters werden op 10 kilometer van het einde gepakt en dus volgde een massasprint”, vervolgde Elijzen. “De laatste bocht lag op 600 meter van de meet en dus moesten de mannen daar als eerste doorkomen. Die boodschap was goed aangekomen want ze rijden met vijf man als eerste door de bocht met Hofland in het wiel en die maakt het vakkundig af.”

Morgen vervolgt de Ronde van Hainan haar weg naar Haikou, met 207,2 kilometer de langste rit. “Moreno is leider maar wij zijn niet voor het klassement hier”, verklaarde Elijzen. “De druk zal wel bij ons liggen maar de ploegen die een klassement willen rijden zullen ons moeten helpen in de langste rit. Wij hopen vooral op een sprint.”

Ronde van Hainan 2014 – Uitslag etappe 1: