Max Sciandri: “Bravo voor de ploeg” Max Sciandri: “Bravo voor de ploeg”

Dat Philippe Gilbert (BMC Racing Team) zijn leiderstrui behield in de koninginnenrit in de Ronde van Peking leidde tot tevredenheid binnen de ploeg. Met nog slechts één vlakke etappe in het vooruitzicht, is de Belg vrijwel zeker van de eindzege. Gilbert had lovende woorden over voor het werk van zijn ploeggenoten.

“We hebben als ploeg een geweldige prestatie neergezet. We hielden eerst de ontsnapping onder controle en reden daarna een strak tempo”, zei Gilbert. “De jongens hielden een perfect tempo.” Toen de latere etappewinnaar Daniel Martin (Garmin Sharp) aanzette in de laatste 300 meter, hield de kopman van BMC hem in het vizier en eindigde 2″ achter de Ier en runner-up Esteban Chaves (Orica GreenEdge).

Met alleen nog de 117 kilometer lange etappe van het Plein van de Hemelse Vrede naar een lokaal circuit door het Olympisch dorp voor de boeg, verdedigt Gilbert een voorsprong van 3″ op Martin en 9″ op Chaves. “Drie seconden is niet veel, maar het is beter een voorsprong te hebben, dan achter te staan”, zei de ex-wereldkampioen. “Hopelijk verloopt de slotrit onder normale omstandigheden en kan ik het algemeen klassement winnen.”

Gilbert kreeg veel steun van Samuel Sánchez. “Ik ben erg dankbaar voor het vele werk dat Samuel voor me heeft opgeknapt dit seizoen”, zei de Belg. “Bij bijna elke overwinning van mij was ook hij present.” De hulp was ook de leiding niet ontgaan. “Samuel was uitzonderlijk in de slotfase; de hele ploeg heeft fantastisch gereden”, zei ploegleider Max Sciandri. “Het telt echt dat deze jongens naar China komen aan het eind van het seizoen, de motivatie hebben en risico’s willen nemen. Dat is iets om ‘bravo!’ tegen te zeggen.”