Philippe Gilbert: “Vertrouwen voor morgen” Philippe Gilbert: “Vertrouwen voor morgen” foto: © Laurens Alblas/cyclingstory.nl

Het BMC Racing Team heeft vandaag met succes de leiderstrui van Philippe Gilbert in de Ronde van Peking verdedigd, ondanks de zeven beklimmingen. De Belg eindigde als 37ste in dezelfde tijd als ritwinnaar Tyler Farrar (Garmin Sharp). Met de koninginnenetappe van maandag in het vooruitzicht neemt Gilbert een voorsprong van 5″ op Reinardt Janse van Rensburg (Giant-Shimano) en 7″ op Rui Costa (Lampre-Merida).

Nog eens 33 renners staan binnen 25″ van de leiding. Gilbert zei na afloop van de derde etappe dat hij klaar is de strijd om de rode leiderstrui, die hij sinds zaterdag om zijn schouders heeft, aan te gaan. “Ik voelde me de hele dag goed en dit geeft me vertrouwen voor morgen”, zei de ex-wereldkampioen. “De slotklim van morgen is de laatste van het seizoen, dus met die motivatie kan je nóg iets dieper gaan.” Zijn ploeggenoot Samuel Sánchez staat 20ste en is één van de negentien renners die op 11″ staat van Gilbert.

Ploegleider Yvon Ledanois zag tevreden toe hoe de ploeggenoten van Gilbert zijn leiderstrui verdedigden. “Als je de trui in de ploeg hebt, dan weet je dat het zwaar wordt voor de jongens. Bovendien was het een zware etappe vandaag”, zei Ledanois. “De jongens deden het echter fantastisch: eerst werkten Yannick Eijssen, Rick Zabel en Martin Kohler en later Dominik Nerz en Tejay van Garderen voor de kopmannen Philippe en Samuel Sánchez. Morgen wacht de jongens een moeilijke rit en valt het algemeen klassement in een plooi. Ik hoop dat Philippe en Samuel goede benen hebben.”