Andy Schleck (Trek Factory Racing) heeft vanmorgen bekendgemaakt dat hij stopt met profwielrennen. Door een knieblessure die de Luxemburger opliep in de Tour de France moet de 29-jarige renner noodgedwongen een punt zetten achter zijn loopbaan.

“Ik ben erg teleurgesteld dat ik mijn carrière op deze manier moet beëindigen”, zei Schleck vanmorgen tijdens een speciaal ingelaste persconferentie. “Ik was graag doorgegaan, maar mijn knie stond dit simpelweg niet toe. Sinds mijn valpartij in Engeland is er eigenlijk geen progressie meer geweest. Hoewel het bindweefsel is hersteld, is het beschadigde kraakbeen een ander verhaal. Ik heb hard gewerkt aan het herstel van mijn knie, maar ik kwam tot de conclusie dat, gezien het gevaar op nieuwe verwondingen, dit de enige juiste beslissing was.”

Tijdens zijn negenjarige loopbaan in de profwielersport boekte Andy Schleck mooie successen en stond hij bijvoorbeeld vier keer op het podium van een Grote Ronde. Hij werd als winnaar van de Tour de France 2010 aangewezen, nadat Alberto Contador door dopingverdenkingen van de uitslagentabel was geschrapt, en hij boekte in 2009 een prachtige zege in Luik-Bastenaken-Luik na een lange, moedige ontsnapping. Het jongere broertje van Fränk Schleck beschouwt zijn overwinning op de Galibier tijdens de Tour de France 2011 als één van zijn meest dierbare herinneringen.

Ondanks de teleurstelling plaatst Schleck de gang van zaken in perspectief. “Wielrennen is veel jaren mijn leven geweest en ik heb tijd nodig om na te denken over wat ik nu ga doen. Gelukkig kan ik terugvallen op mijn familie, vrienden en Trek, die mij altijd ondersteund hebben”, zei hij. “Ik ben blij dat ik heb kunnen trainen en wedstrijden heb kunnen rijden met mijn broer en dat ik mooie vriendschappen heb kunnen sluiten. Ik heb altijd gezegd dat wielrennen niet het begin en het eind van mijn leven is. Ik heb een mooie vriendin en een prachtige zoon. Ik kijk ernaar uit wat de toekomst me te bieden heeft.”