Veldrijden: Superprestige Gieten 2014 – Vooruitblik en livestreams Veldrijden: Superprestige Gieten 2014 – Vooruitblik en livestreams

Zondag (5 oktober) vindt in het Drentse Gieten de aftrap plaats voor het crossseizoen. De renners zijn inmiddels al een aantal weken in het veld te vinden, maar de Nederlandse cross is de eerste klassementswedstrijd van 2014/’15. Gieten is hierbij de eerste grote confrontatie van de toprenners in Europa.

De Superprestige-cross in Gieten is de openingswedstrijd van het seizoen. De Superprestige is een regelmatigheidscriterium in het veldrijden, dat elk seizoen wordt georganiseerd door de Belgische Verenigde Veldritorganisatoren. In elke van deze wedstrijden zijn er punten te verdienen en aan het eind van het seizoen wint de veldrijder met de meeste punten de Superprestige.

Vorig seizoen was Sven Nys de beste in de eindstand. De Belgische veelvraat in het veldrijden schreef het prestigeklassement al voor de dertiende keer op zijn naam. Alleen de huidige wereldkampioen Zdenek Stybar (in seizoen 2009/’10), Bart Wellens (2003/’04) en Richard Groenendaal (2000/’01) konden de zegereeks van Nys enkele keren onderbreken. Niels Albert, die dit jaar afscheid moest nemen van de topsport ten gevolge van gezondheidsproblemen, eindigde vorig jaar als tweede, voor zijn en Nys’ landgenoot Tom Meeuwsen.

De data voor de overige Superprestige-veldritten zijn als volgt:
– 5 oktober: Gieten (Ned)
– 2 november: Zonhoven (Bel)
– 9 november: Ruddervoorde (Bel)
– 16 november: Asper-Gavere (Bel)
– 23 november: Francorchamps (Bel)
– 28 december: Diegem (Bel)
– 8 februari: Hoogstraten (Bel)
– 14 februari: Middelkerke (Bel)

Startlijst | Website | Livestream

Erelijst:
2013: Niels Albert (Bel)
2012: Klaas Vantornout (Bel)
2011: Sven Nys (Bel)
2010: Tom Meeusen (Bel)
2009: Sven Nys (Bel)

Parcours:

Uitzendingen en livestreams:
De Belgische zender Vier zal zoals de laatste jaren gebruikelijk de wedstrijd in Gieten live gaan uitzenden. RTV Drenthe zal de uitzending integraal overnemen en ook live uitzenden. Via een livestream van Vier kan ook via internet de wedstrijd worden gevolgd. Vorig jaar keken maar liefst ruim meer dan 1 miljoen kijkers naar de live-uitzending vanuit Gieten.