WK wielrennen 2014 – Uitslag Wegrit Elite Mannen
WieleruitslagenWK wielrennen 28 september 2014 16:37 Tim van Dijk
De Pool Michal Kwiatkowski is de nieuwe wereldkampioen! Kwiatkowski voltooide in het Spaanse Ponferrada tegen de verwachtingen in een solo van vijf kilometer en rondde daarmee het indrukwekkende werk van zijn landgenoten af. De topfavorieten kwamen na 254,8 kilometer nipt tekort en streden slechts om de tweede plaats. Simon Gerrans (Australië) bleek de snelste in de sprint om het zilver en verwees Alejandro Valverde (Spanje) naar het brons, die daarmee voor de zesde keer op het WK-podium staat maar nog nooit won. De Nederlanders reden een zeer anonieme koers en de 18e plaats van Bauke Mollema was het tegenvallende eindresulaat.
Het verloop van het WK 2014:
Ronde 1: De eerste aanval van de dag komt na drie kilometer op naam van Miguel Angel Rubiano Chavez. Terwijl de Colombiaan weer gegrepen wordt, rijdt kanshebber Fabian Cancellara (Zwi) lek. Colombia wil duidelijk meezitten in de vroege vlucht en dus demarreert ditmaal Julian David Arredondo. Hij krijgt zes man met zich mee, maar het peloton (inclusief Cancellara) keert terug in de afdaling van de tweede klim. De Kroaat Matija Kvasina blijft toch even voor de grote groep uitrijden en vormt de springplank voor drie renners: Carlos Quintero (Col), Oleksandr Polivoda (Oek) en Zydrunas Savickas (Lit). Het kwartet heeft aan de eerste doorkomst (18,2 kilometer) een voorsprong van anderhalve minuut.
Ronde 2: Inmiddels regent het al lichtjes in Ponferrada. De marge loopt richting de vier minuten. Opvallend zijn het drie van de vijf Marokkaanse renners die de achtervolging leiden. Zij verdwijnen echter weer snel van het toneel en dus lopen de vier vluchters verder uit: 6’30”.
Ronde 3: Er komt een zeer late tegenreactie uit het peloton van Georgis Bouclas, de enige Griek aan het vertrek. Michal Golas schuift namens Polen mee, maar bedenkt zich en laat zich gelijk weer terugzakken. Bouclas zet door en zit na drie ronden op 8’10” van de vluchters. Het peloton laat serieus begaan en zij overschrijden ruim de grens van de tien minuten: 14’40”.
Ronde 4: Ondanks het rustige tempo wordt er na een bocht gevallen in het peloton. Tourwinnaar Vincenzo Nibali is de belangrijkste betrokkene en ook outsider Ramunas Navardauskas (Lit) komt in aanraking met het natte wegdek. Alle renners kunnen hun weg zonder grote schade vervolgen. Polen zet zich met de volledige ploeg op kop van het peloton, nadat de maximale voorsprong 15’10” heeft bedragen.
Ronde 5: De zon begint te schijnen in Spanje en de kopgroep werkt in een goed tempo de ronden af. Hoewel Polen veel werk verricht, wordt het gat niet veel kleiner. Na 5 van de 14 omlopen bedraagt het verschil nog altijd 14 minuten. De eenzame Griek rijdt daar minder dan een minuut voor.
Ronde 6: Voor Georgis Bouclas zijn de ’15 minutes of fame’ voorbij. De Griek heeft circa drie ronden tussen de kopgroep en het publiek gereden en aan deze traditionele ‘chasse patate’ is dus in ronde zes een einde gekomen.
Ronde 7: Het 81e wereldkampioenschap is halverwege en verloopt volgens het bekende scenario. Een kleine kopgroep met onbekende namen krijgt veel ruimte om zich in de kijker te rijden, waarna het peloton de achterstand gestaag doet slinken. Ditmaal nemen de Polen verrassend dit werk voor hun rekening en houden de grote landen, waaronder Nederland, zich zeer rustig in het eerste gedeelte van de koers. De Polen trekken deze omloop stevig door en laten daarmee het verschil onder de 11 minuten zakken.
Ronde 8: De voorsprong van Kvasina, Quintero, Polivoda en Savickas bedraagt voor het eerst sinds ronde drie minder dan tien minuten. Ondertussen kwam ook het bericht binnen over een zwaar ongeluk van de Noorse volgwagen. De auto raakte van de weg en de drie inzittenden van de auto, waaronder de Noorse bondscoach, werden met breuken naar het ziekenhuis gebracht. Eén toeschouwer raakte zwaargewond bij het ongeval.
Ronde 9: Het peloton is dankzij het werk van de peloton weer meerdere minuten dichterbij gekomen: 5’45”. De negen Polen voeren stoïcijns het commando en krijgen nog altijd geen steun van de toplanden als Spanje en Italië. Terwijl het weer begint te regenen, is het wachten op het moment dat de debatten serieus worden geopend.
Ronde 10: De Nederlanders melden zich voor het eerst kort aan het front, als ook de Italianen naar voren schuiven. La Squadra Azzurra plaatst een versnelling op de Alto do Compostilla (1,1 kilometer à 5,8%), de laatste van drie obstakels, om de koers hard te gaan maken. Italië besluit alles op een lint te blijven trekken en zo komt men tot op 2’10’’ van het kwartet.
Ronde 11: Quintero voelt het pakket naderen en gooit zijn metgezellen overboord op de Alto de Montearenas (5,1 km à 3,5%). Fabio Aru (Ita) zet het Italiaanse strijdplan verder en plaatst op de klim ook een aanval en krijgt vijf renners, waaronder zijn landgenoot Giovanni Visconti, met zich mee. Een grote groep met o.a. Greg van Avermaet (Bel) weet de aansluiting te maken en opvallend genoeg zijn er geen Nederlanders mee. Aru vindt deze groep te groot en maakt samen met Christopher Juul-Jensen (Den) en Peter Kennaugh (GBr) de oversteek naar Quintero. De Colombiaan kan in de afdaling het tempo niet bijbenen en zo krijgen we vooraan een nieuwe situatie. Op de top van de klim rijden er in totaal 12 man aan de leiding: G. Caruso (Ita), Visconti (Ita), Albasini (Zwi), T. Martin (Dui), Geschke (Dui), Navarro (Spa), Boasson Hagen (Noo), Wellens (Bel), Vanmarcke (Bel), Kennaugh (GBr), Trofimov (Rus), Juul-Jensen (Den) en Taaramae (Est). Martin rijdt in de afdaling weg en komt met acht seconden voorsprong over de meet. Het peloton volgt daar op 30 seconden.
Ronde 12: Tony Martin, de ultieme tijdritspecialist, kijkt niet meer om en verdwijnt iets verder uit het zicht. ‘Der Panzerwagen’ krijgt echter niet meer dan een twintigtal tellen van de elf achtervolgers en men roept de Duitser op veertig kilometer van het einde weer tot de orde. Tim Wellens moet namens België lossen en zo gaan elf man de voorlaatste ronde in en volgt het uitgedunde peloton, onder aanvoering van Frankrijk, andermaal op dertig seconden. Nederland is na twaalf ronden nog met vier man vertegenwoordigd in de grote groep: Tom Dumoulin, Bauke Mollema, Wout Poels en Steven Kruijswijk.
Ronde 13: Visconti en Kennaugh zijn niet tevreden over de samenwerking vooraan en maken zich los van de groep. Het duo kijkt ook te vaak achterom en op 30 kilometer van de finish is de complete samensmelting een feit. Diverse landen mengen zich in de debatten op de Alto de Montearenas en in de schermutselingen ontstaat er een kopgroep van drie man: Alessandro De Marchi (Ita), Cyril Gautier (Fra) en Michael Valgren (Den). De Wit-Rus Vasil Kiryienka probeert solo de sprong te maken, maar hij blijft op de Alto do Compostilla hangen op 100 meter. Kiryienka vervoegt zich vlak voor de passage aan de aankomst bij het trio en dus is de situatie bij het klinken van de bel: vier koplopers, zes achtervolgers (o.a. Albasini, Vanmarcke) op 36” en het peloton op 44”.
Laatste ronde: De twee achtervolgende groepen komen vroeg samen en openen de jacht. De vier weten de Alto de Montearenas toch te overleven, mede omdat de explosie achterwege in het 40 man grote peloton achterwege blijft. Michal Kwiatkowski (Pol) ziet echter zijn kans schoon om het gat van acht seconden te dichten in de afdaling en doet dat met succes. De Poolse kopman trekt direct door en laat op de 42e en allerlaatste klim de rest achter zich. Kwiatkowski komt ondanks de te verwachten versnelling van topfavorieten als Alejandro Valverde (Spa) en Simon Gerrans met zeven seconden voorsprong alleen boven.
Hij stort zich in de afzink en dankzij zijn sterke capaciteiten als daler komt de rest geen meter dichterbij. Philippe Gilbert leidt in de laatste 1,7 vlakke kilometers de jagende groep van zes coureurs en offert zich volledig op voor zijn landgenoot Greg van Avermaet. De wereldkampioen van 2012 krijgt echter geen steun en slaagt er niet meer in om het gat te dichten. De favorieten zijn geklopt en zien Kwiatkowski met nog 150 meter te gaan het zegegebaar maken. Op één tel wint de belangrijkste topfavoriet Simon Gerrans het zilver voor Alejandro Valverde. Matti Breschel (Den), Greg van Avermaet (Bel) en Tony Gallopin vallen net buiten de medailles. Onze landgenoten reden een slechte koers, kwamen nooit in het stuk voor en dus was de 18e plek van Bauke Mollema het eindresultaat.
WK wielrennen 2014 – Uitslag wegrit elite mannen: