WK Wielrennen 2014 – Uitslag Wegrit Elite Vrouwen WK Wielrennen 2014 – Uitslag Wegrit Elite Vrouwen foto: Tim van Hengel

De Franse Pauline Ferrand-Prévot is wereldkampioen op de weg geworden bij de vrouwen. De Française van het Rabobank-Liv team, teamgenoot van Marianne Vos, eindigde voor de Duitse Lisa Brennauer en de Zweedse Emma Johansson. Titelverdedigster Marianne Vos kwam in de sprint niet verder dan een tegenvallende tiende plaats.

De drievoudig wereldkampioene kon daarmee het goede voorbereidende werk van de Nederlandse equipe helaas niet tot een goed einde brengen. De uittredend wereldkampioene kende ook al geen geweldig begin van de koers, want in de tweede ronde raakte ze betrokken bij een massale valpartij. Een Deense kwam in een steile afdaling met topsnelheid hard ten val, waarna bijna de helft van het peloton tegen het asfalt ging. Vos kon gelukkig tijdig remmen en dankzij haar geweldige stuurmanskunsten viel ze slechts met geringe snelheid. Thalita de Jong had minder geluk, want zij moest met een sleutelbeenbreuk naar het ziekenhuis worden gebracht.

Drie dames brachten Vos weer terug in het peloton, waarna er zich een zeer afwachtende koers afspeelde. Er vielen wel diverse uitvallen te noteren van rensters uit Slovenië en Australië, maar zij konden niet langdurig uit de greep van het controlerende peloton blijven. Interessante groepjes met Ellen van Dijk en Chantal Blaak geraakten eveneens niet weg en dus besloot de Oranje-formatie om het tempo hoog te houden en Marianne Vos in ideale positie af te zetten aan de voet slotklim.

Zij slaagden in hun opzet, waarna het geweld los kon barsten op de Alto do Compostilla. Emma Johanssen (Zwe) opende de debatten en enkel Rossella Ratto (Ita), Elizabeth Armidstead (GBr) en Vos konden haar krachtige versnelling beantwoorden. Laatstgenoemde had duidelijk geen superdag, waardoor ze in tegenstelling tot de twee voorgaande edities niet het verschil kon maken op de beslissende helling.

Het kwartet leek te gaan strijden om de felbegeerde regenboogtrui, maar een achtervolgende groep wist dankzij het werk van de Duitse Claudia Lichtenberg in de laatste kilometer toch nog onverwachts terug te keren. Daarbij zaten meerdere rappe vrouwen en dus besloot Vos er een lange sprint van de te maken. Ze had na 127 kilometer echter geen toereikend meer in de benen om haar titel opnieuw te prolongeren en moest op 100 meter van de streep gaan zitten. De titelverdedigster moest zo van een afstandje toezien hoe haar ploeggenote Ferrand-Perrot het goud veroverde voor Brennauer en Johansson.

WK wielrennen 2014 – Uitslag wegrit elite vrouwen: