WK wielrennen 2014 – Uitslag Wegrit U23 Mannen WK wielrennen 2014 – Uitslag Wegrit U23 Mannen foto: Tim van Hengel

Het is vanavond groot feest in het Noorse kamp. Sven Erik Bystrom (22), volgend jaar prof bij Katusha, reed op knappe wijze solo naar de gouden medaille bij de beloften en zijn landgenoot Kristoffer Skjerping (21) mocht na 182 kilometer als derde mee op het podium. De Australiër Calew Ewan (20) won achter de nieuwe wereldkampioenen zeer gemakkelijk de sprint van het peloton, maar moest dus genoegen nemen met het zilver. De Nederlanders reden een aanvallende koers en uiteindelijk was Mathieu van der Poel (19) op plaats tien de beste landgenoot.

Op twee ruim twee ronden van het einde zag het er nog niet naar uit dat een Noor zou zegevieren. Een sterke groep van elf renners, met daarbij Mathieu van der Poel en Sam Oomen, was weggereden uit het peloton en leek een serieuze kans van slagen te hebben. De Australische ploeg had echter de slag volledig gemist en ging vol in de achtervolging. Na een lange krachtsinspanning had men bij het klinken van de bel de situatie weer enigszins onder controle. Van het elftal vluchters reed enkel de Fransman Kevin Ledanois nog een tiental seconden vooruit.

De jacht had echter de nodige krachten gekost en op de lange Alto de Montearenas (5,1 kilometer à 3,5 procent) had men geen antwoord op een spervuur aan aanvallen. De Colombiaan Brayan Ramirez Chacon kwam solo boven, maar de marge op de Italiaan Gianni Moscon was niet groot. Moscon nam echter teveel risico in de afdaling en kwam ten val, waardoor Ramirez Chacon toch met voorsprong aan de slotklim (1,1 km à 5,8%) begon.

Sven Erik Bystrom bleek op de Alto do Compostilla nog over de nodige krachten te beschikken en maakte met succes de sprong naar voren, om de Colombiaan ook direct achter zich te laten. Bystrom reed op het buitenblad steeds verder weg van de rest, waardoor elf seconden voor de sterke Noor genoeg bleken om het goud te veroveren. De Australische kopman won vervolgens overtuigend de spurt van het peloton, voor Bystrom’s landgenoot Kristoffer Skjerping.

WK wielrennen 2014 – Uitslag wegrit beloften: