WK wielrennen 2014 – Uitslag Tijdrit Elite Mannen WK wielrennen 2014 – Uitslag Tijdrit Elite Mannen foto: Tim van Hengel

De Brit Bradley Wiggins heeft in het Spaanse Ponferrada voor een grote verrassing gezorgd door topfavoriet en drievoudig wereldkampioen Tony Martin (Dui) te verslaan in de WK-tijdrit. De olympisch kampioen in deze discipline was na 12 kilometer nog trager dan de onklopbaar geachte Martin, maar hij boog die achterstand daarna zeer overtuigend om. Onze debuterende landgenoot Tom Dumoulin zorgde voor een fenomenale prestatie door naast deze twee grote kampioenen plaats te nemen op het podium. De nog altijd pas 23-jarige Limburger reed een ijzersterk slot en verdreef de Wit-Rus Vasil Kiryienka daarmee naar de vierde plaats.

Stef Clement was in 2007 de laatste Nederlandse elite-renner die een medaille veroverde op het wereldkampioenschap. Destijds veroverde hij net als Dumoulin een bronzen medaille in de individuele tijdrit. Beide heren verschijnen aanstaande zondag samen aan de start van de wegrit. Bauke Mollema, Tom-Jelte Slagter, Pieter Weening, Wilco Kelderman, Wout Poels, Steven Kruijswijk en Dylan van Baarle zijn de overige vertegenwoordigers van ons land.

Dumoulin: “Ik wist dat ik er toe in staat was om het podium te behalen. Voor mijn gevoel ging ik eigenlijk nog niet hard genoeg. Pas bij het derde punt wilde ik mijn tijd weten. Ik voel me goed, ben in de vorm van mijn leven en heel blij met deze uitslag en bronzen plak.”

WK wielrennen 2014 – Uitslag tijdrit elite mannen: