WK wielrennen 2014 – Favorieten Tijdrit Elite Mannen WK wielrennen 2014 – Favorieten Tijdrit Elite Mannen

Het lange wachten voor de miljoenen wielerliefhebbers is voorbij! Van zondag 21 tot en met zondag 28 september mogen we weer genieten van de schitterende wereldkampioenschappen wielrennen, ditmaal gehouden in het Spaanse Ponferrada. Cycling Story blikt vooruit naar het WK tijdrijden voor de Elite mannen.

Parcours
De organisatie heeft een gevarieerd parcours met een lengte van 47,1 kilometer uitgetekend, waarmee de individuele tijdrit liefst tien kilometer korter is dan in Firenze. In het Spaanse Ponferrada krijgen de heren 458 hoogtemeters te verwerken en daarmee is de omloop aanzienlijk zwaarder in vergelijking met twaalf maanden geleden. Op woensdag 24 september is een klim van circa vier kilometer (max. stijgingspercentage 10%) het belangrijkste obstakel, waarna er via een erg technische en snelle afdaling naar de finish wordt gereden. De eerste dertig kilometer zijn echter nagenoeg vlak, dus verwachten wij veel van de specialisten.

7483913[1]

De topfavoriet: Tony Martin
Tony Martin staat op eenzame hoogte in deze discipline en daarom lijkt er over de toekomstige winnaar eigenlijk geen twijfel te bestaan. De Duitser werd de voorbije drie jaren wereldkampioen en ook in de belangrijkste tijdritten gedurende het seizoen is hij onklopbaar. Martin schreef in 2014 ook de individuele etappes in de Tour de France en Vuelta op zijn naam, waarmee hij zijn status nog maar eens bevestigde. Op 4 mei leed ‘Der Panzerwagen’ zijn laatste nederlaag door één seconden trager te zijn dan Chris Froome, maar de Brit rijdt deze week enkel de wegrit.

De schaduwfavoriet: Bradley Wiggins
De laatste grote titel die niet naar Tony Martin ging, was de Olympische titel. Bradley Wiggins zorgde in 2012 voor veel euforie in Groot-Brittannië door voor eigen volk de gouden medaille te veroveren ten koste van Tony Martin. De Brit is daarmee een van de weinigen die Martin gedurende de voorbije jaren heeft weten te kloppen in een rit tegen de klok. Voor de Tourwinnaar van 2012 wordt het zeer lastig om deze prestatie nog eens te herhalen, maar wanneer hij een topdag heeft, is hij niet kansloos. Bovendien speelt de klim in Ponferrada wellicht in zijn voordeel.

Grote kanshebber: Tom Dumoulin
Tom Dumoulin mag uiteraard niet ontbreken op de lijst met favorieten. De 23-jarige Limburger ontwikkelt zich bij Giant-Shimano stormachtig en hoort inmiddels al tot de absolute wereldtop in het tijdrijden. Onze landgenoot schreef dit seizoen internationaal drie tijdritten op zijn naam en veroverde in Zaltbommel ook met veel overmacht een eerste nationale titel. Daarnaast liet hij van zich spreken door achter Tony Martin als tweede te eindigen in de lange tijdrit van de Tour de France. Dumoulin hoopt de Duitser ooit van zijn troon te stoten, maar voorlopig lijkt plaats twee het hoogst haalbare wanneer de drievoudig wereldkampioen op de startlijst staat. Voor de Nederlander zou eremetaal op het wereldkampioenschap nu al fantastisch zijn, want hem wacht nog een prachtige toekomst. De vele wielerliefhebbers in ons land hopen ook op een medaille, want de laatste medaille bij de elite heren dateert al weer van 2007, toen tijdrijder Stef Clement in Stuttgart verrassend met het brons naar huis ging.

Man van de tweede rij: Rohan Dennis
De Australiërs winnen de ene na de andere medaille in de jeugdcategorieën, maar bij de elite staan de heren al acht jaar droog. De ‘Aussies’ hopen dat Rohan Dennis daar verandering in kan brengen. De 24-jarige renner van het BMC Racing Team was als belofte tweede op het WK van 2012 in Valkenburg en noteerde ook bij de profs enkele knappe resultaten in tijdritten. Hij is erg sterk in het korte werk, maar behaalde in juli een zilveren medaille tijdens de Gemenebestspelen. Mede op basis van overige ereplaatsen (Tour of California 2014, Critérium du Dauphiné 2013) moet hij in staat worden geacht om beter te doen dan zijn twaalfde plaats van een jaar geleden.

Outsider: Alex Dowsett
Als outsider schuiven wij graag Alex Dowsett naar voren. De Brit wordt niet in alle voorbeschouwingen genoemd, maar hij zou wel eens voor een verrassing zorgen. De winnaar van het goud op de Gemenebestspelen heeft dat immers in de Giro d’Italia van 2013 aangetoond. De nu 25-jarige coureur toonde daar zijn potentieel door over liefst 54,8 kilometer de snelste tijd te klokken en daarmee verwees hij landgenoot Bradley Wiggins naar plaats twee.

WK wielrennen 2014 – De favorieten voor de tijdrit bij de elite heren:
***** Martin
**** Dumoulin, Wiggins
*** Van Garderen, Kiryienka, Uran
** Barta, Dennis, Sergent, Vandewalle
* Castroviejo, Dowsett, Malori, Quaade, Tuft

Joker: Tanel Kangert (Est)