Jens Voigt (Trek Factory Racing) heeft op de wielerbaan van Grenchen, Zwitserland, het Werelduurrecord scherper gezet. De Duitser legde in een uur 51 kilometer en 115 meter af en verbeterde daarmee de 49,7 kilometer die de Tsjech Ondrej Sosenka neergezet had in 2005.

Voigt is met zijn succesvolle recordpoging terecht gekomen in een illuster rijtje. Onder anderen Tour de France-oprichter Henri Desgrange, Fausto Coppi, Jacques Anquetil, Eddy Merckx en Francesco Moser mochten zich in het verleden al eens houder noemen van het Werelduurrecord.

“Ik was iets te snel van start gegaan en halverwege had ik een paar moeilijke momenten, maar dankzij de steun van het publiek en de wetenschap dat dit mijn laatste wedstrijd was kon ik een sterke eindtijd neerzetten”, zei de rasaanvaller na afloop. “Ik gaf alles in de laatste twintig minuten. Ik ben erg tevreden met de afstand: 51 kilometer is meer dan ik voor mogelijk had gehouden.”

Met het Werelduurrecord op zak hangt Jens Voigt zijn fiets aan de wilgen. “Ik heb gezien hoe Chris Boardman het record in 2000 scherper stelde en ik zei toen tegen mezelf: ‘wat een geweldige manier zou dat zijn om mijn carrière te beëindigen’. 33 jaar wielrennen ligt nu achter me. Dit was mijn laatste wedstrijd. Ik heb zo veel pijn… Maar wat een manier om te stoppen!” zei een vermoeide, maar dolgelukkige Voigt tot slot.