WK wielrennen 2014 – Vooruitblik en livestreams WK wielrennen 2014 – Vooruitblik en livestreams foto: Tim van Hengel

Speciaal voor de wereldkampioenschappen wielrennen in Ponferrada heeft Cycling Story een online handleiding gemaakt, die u en jou wegwijs moet maken van het ploegentijdrijden op zondag 21 september tot en met de wegwedstrijd voor de heren elite een week later. We blikken vooruit op de verschillende disciplines en de routes die de renners voor de kiezen krijgen.

Daarnaast schrijft Cycling Story dagelijks een voorbeschouwing over het parcours en de favorieten.

Website | WK wielrennen | Parcours | Startlijst | TV-uitzendingen | Livestreams

Dag 1 | Dag 2 | Dag 3 | Dag 4 | Dag 5 | Dag 6 | Dag 7

Parcours
Ponferrada is de gastheer van de wereldkampioenschappen wielrennen 2014. Deze gemeente in de Spaanse provincie Léon is de laatste grotere plaats op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela en ligt dus niet ver van de finishplaats van de voorbije Ronde van Spanje. De WK zijn niet de eerste kennismaking van Ponferrada met profwielrennen; in 1980, toen de Vuelta a España nog in mei verreden werd, was Ponferrada al eens de aankomstplaats van de vijftiende etappe. En recentelijker, in juni van dit jaar, veroverden Alejandro Valverde en Jon Izaguirre hier hun nationale titels op respectievelijk de tijdrit en de weg.

Dag 1 – Zondag 21 september – Ploegentijdrit Vrouwen

9531660[1]

Voor de derde keer in de historie nemen de beste damesteams het tegen elkaar op in de strijd om de wereldtitel ploegentijdrijden. De klim in het tweede deel van de tijdrit is lastig en vooral de zwakkere schakels in de ploegen kunnen het daarop moeilijk krijgen. In zowel Valkenburg (2012) als vorig jaar in Florence was Specialized-Lululemon met afstand de beste.
Start: 10.00 uur | Finish: 11.25 uur

Dag 1 – Zondag 21 september – Ploegentijdrit Mannen

6066392[1]

Het parcours in Ponferrada leent zich uitstekend voor het wereldkampioenschap ploegentijdrijden. De route is nagenoeg vlak, op twee steile beklimmingen na. De eerste is gelegen naast het kasteel Villafranca El Bierzo en zal de teams serieus testen. De WK vinden plaats slechts zeven dagen na de slotetappe van de Ronde van Spanje in Galicië, niet ver van Ponferrada. Omega Pharma-Quick Step won de twee eerdere edities van het WK ploegentijdrijden, dat voor het eerst op het programma stond tijdens de WK in Valkenburg. De concurrentie was echter nooit ver van het goud verwijderd; BMC werd in Nederland met slechts drie seconden geklopt en Orica GreenEdge kwam vorig jaar 81 honderdsten van een seconde tekort.
Start: 14.00 uur | Finish: 16.35 uur

Dag 2 – Maandag 22 september – Tijdrit Junior Vrouwen
De faciliteiten voor de starts van de beide ploegentijdritten zullen opnieuw gebruikt worden voor de tijdrit junior vrouwen op maandag. Het parcours is niet lastig en daarnaast korter in vergelijking met het WK in Florence, 13,9 kilometer.
Start: 10.00 uur | Finish: 11.30 uur

Dag 2 – Maandag 22 september – Tijdrit U23 Mannen
Een wereldtitel bij de beloften is haast een garantie voor een succesvolle overstap naar de profs. Toen Ivan Gutierrez in 1999 de kleuren van Iberdrola verdedigde, de beloftenploeg van ONCE, werd hij wereldkampioen in de categorie U23. Vervolgens won de inmiddels ervaren renner van Movistar Team in 2005 de zilveren medaille bij de elite. Ook onder anderen Thor Hushovd, Janez Brajkovic en Taylor Phinney maakten de overstap naar de profs nadat ze wereldkampioen tijdrijden waren geworden bij de beloften. Het parcours voor de U23 lijkt erg op dat van de tijdrit voor de junioren (dinsdag).
Start: 14.00 uur | Finish: 16.35 uur

Dag 3 – Dinsdag 23 september – Tijdrit Junior Mannen
Wat hebben renners als Fabian Cancellara, Jurgen van den Broeck en Michal Kwiatkowski gemeen? Ze zijn allemaal een keer wereldkampioen tijdrijden geweest bij de junioren. Cancellara was niet slechts twee keer kampioen bij de junioren (ook Mikhail Ignatiev en Marcel Kittel presteerden dat), maar hij won daarna ook nog eens vier titels bij de elite. De jongemannen van nu zijn echter nog lang niet zover. Zij moeten eerst in Ponferrada een 29,5 kilometer lang parcours afleggen door La Martina, Posada del Bierzo en Carracedelo. De route is vrij makkelijk, maar de steile klim in de slotfase zal het verschil blootleggen tussen de sterkste renners.
Start: 10.00 uur | Finish: 12.40 uur

Dag 3 – Dinsdag 23 september – Tijdrit Elite Vrouwen

7851612[1]

We moeten teruggaan tot de wereldkampioenschappen in Catania (30 km) om een tijdrit te vinden die langer is dan het 29,5 kilometer lange parcours in Ponferrada. Al kwam ook het WK in Kopenhagen met 28 kilometer in de buurt. Het parcours in Ponferrada is nagenoeg vlak. Het startsein wordt gegeven in de binnenstad. Na passages door La Martina, Posada del Bierzo en Carracedelo keren de renners terug naar Ponferrada.
Start: 14.30 uur | Finish: 16.45 uur

Dag 4 – Woensdag 24 september – Tijdrit Elite Mannen

7483913[1]

Zal Fabian Cancellara in staat zijn Tony Martin te verslaan, de man die hem een paar jaar geleden van de troon stootte? Is de Duitser in staat zijn vierde, opeenvolgende titel te winnen? Of kunnen Bradley Wiggins en Taylor Phinney de Zwitsers-Duitse hegemonie onderbreken? Het zijn slechts enkele van de vele vragen die gesteld kunnen worden voorafgaand aan één van de hoogtepunten van de wereldkampioenschappen, de tijdrit elite mannen. Het parcours is een optelsom van het parcours voor de U23 en de wegwedstrijd. Daardoor is de tijdrit erg gevarieerd met vlakke delen, een klim en een erg technische en snelle afdaling naar de finish.
Start: 13.30 uur | Finish: 17.00 uur

Dag 5 – Vrijdag 26 september – WK weg Junior Vrouwen
Na de WK’s tijdrijden zijn er nog vijf titels te verdelen tijdens de wegwedstrijden. Op vrijdag rijden de junior vrouwen vier ronden om de gouden medaille, die eerder al om de hals hing van onder anderen Catherine Marsal, Hanka Kupfernagel, Diana Ziliute, Geneviève Jeanson, Nicole Cook en Marianne Vos. Het parcours gaat omhoog richting het reservoir van Bárcena. Hoe zwaar wordt het? Breekt het peloton gedurende de wedstrijd? Zijn de afdaalsters in staat een voorsprong te nemen in de snelle en technische afdaling naar de finish?
Start: 9.00 uur | Finish: 11.10 uur

Dag 5 – Vrijdag 26 september – WK weg U23 Mannen
Het WK voor beloften is de ideale opstap voor een profcarrière. Een gouden medaille of een plek op het podium is vaak al een garantie voor een contract bij één van de World Tour-ploegen. In Ponferrada rijden de beloften tien ronden, goed voor een totaal van 182 kilometer. Niet alleen de afstand is zwaar, maar ook het aantal hoogtemeters dat gemaakt moet worden, maar liefst 3.060.
Start: 13.00 uur | Finish: 17.40 uur

Dag 6 – Zaterdag 27 september – WK weg Junior Mannen
Onder anderen Greg Lemond, Damiano Cunego, Roman Kreuziger en Diego Ulissi hebben de WK-titel in het verleden gewonnen in de juniorencategorie. Lemond won later drie keer de Tour de France en twee WK’s bij de elite. In Ponferrada moeten de junioren zeven ronden afleggen met een totaal van 127,4 kilometer en 2.142 hoogtemeters. Onder deze omstandigheden is het moeilijk voor te stellen dat de wedstrijd eindigt in een massasprint. Een finish met een kleine groep is meer aannemelijk.
Start: 9.00 uur | Finish: 12.15 uur

Dag 6 – Zaterdag 27 september – WK weg Elite Vrouwen

5755868[1]

Het parcours is niet overdreven zwaar, maar het hoogteverschil zal ongetwijfeld zorgen voor een selectie in het peloton, zodat alleen de sterkste elite vrouwen overleven tot de finale.
Start: 14.00 uur | Finish: 17.20 uur

Dag 7 – Zondag 28 september – WK weg Elite Mannen

6948546[1]

Ondanks het feit dat de renners veertien ronden af moeten leggen en dat het totale hoogteverschil 4.284 meter bedraagt, is de klim naar het reservoir van Bárcena niet echt een héél zware. Daarnaast is de beklimming perfect geasfalteerd. Dat betekent dat de sterke renners in staat zouden moeten zijn te kunnen reageren op aanvallers van klimmers. De Spanjaarden zullen ongetwijfeld hun speerpunten Joaquim Rodriguez en Alejandro Valverde in stelling brengen. Italië en een aantal andere ploegen zullen hetzelfde doen als ze renners willen lossen zoals Peter Sagan, die levensgevaarlijk kan zijn in de afdaling en de sprint.
Start: 10.00 uur | Finish: 16.35 uur

Startlijst
Voor de startlijsten van de WK wielrennen verwijzen we graag door naar de officiële website van de organisatie in Ponferrada of naar ProCyclingStats.

TV-uitzendingen WK wielrennen
De WK wielrennen worden uitgezonden over de hele wereld. Kijk voor de actuele uitzendtijden op de websites van de verschillende zenders.

Nederland: NOS
België: VRT (Sporza) en RTBF
Verenigd Koninkrijk: BBC
Israël: Charlton
Tsjechië: Czech TV
Frankrijk: France TV
Oostenrijk: ORF
Polen: Polsat
Roemenië: Pro TV
Italië: RAI
Slowakije: Slovak TV
Hongarije: Sport 1
Zwitserland: SRG SSR
Scandinavië: Viasat
Overig

Livestream WK wielrennen 2014
Buiten de gebruikelijke kanalen om kunnen de wereldkampioenschappen ook online gevolgd worden. We verwijzen hiervoor graag door naar bijvoorbeeld sports-livezz.com en Cyclinghub.
Meer info | LIVE | LIVE UCI

Wedstrijdkalender
Bekijk op de Cycling Story Wedstrijdkalender de wedstrijden die nog op het programma staan.

© Tim van Dijk & Tim van Hengel

  • Cor Huijerjans

    24 september 2014 #1 Author

    Het parkoers is op het lijf geschreven voor Valverde.Hij tankt schijnbaar super waar andere normaal hebben. Het spijt mij maar ik heb die man nooit vertrouwd, en helaas

  • Cor Huijerjans

    24 september 2014 #2 Author

    Parcours geschreven op het lijf van Valverde.Die tankt super, waar we helaas pas weer enkele jaren later achter komen