Haalt stadhuis Den Haag Tour-start naar Hofstad? Haalt stadhuis Den Haag Tour-start naar Hofstad?

Terwijl de Ronde van Spanje aan haar vierde dag toe is, maakt de lokale Haagse politieke partij Groep de Mos zich er hard voor één van de drie grote wielerronden naar Den Haag te halen. Fractievoorzitter Richard de Mos: “Dit streven sluit aan bij het coalitieakkoord ‘Vertrouwen op Haagse Kracht’ dat de wens heeft om tenminste één keer per jaar een een groot sportevenement naar onze stad te halen.”

“Het naar Den Haag halen van een evenement zoals de Tour de France, op de Olympische Spelen en het WK voetbal na het grootste sportevenement ter wereld, past daar natuurlijk prima bij. Het wordt weer eens tijd voor een groot wielerevenement in de Hofstad. Immers, 1973, toen de Tour begon in Scheveningen, is alweer te lang geleden!” stelt De Mos.

Groep de Mos ziet het binnenslepen van de start van een groot wielerevenement als een enorme impuls voor de stad. “Utrecht, dat volgend jaar de start van de Tour de France mag verzorgen, verwacht zo’n één miljoen bezoekers, alle hotels zullen een week lang vol zitten. Rotterdam kan terugkijken op een gigantisch Tour-succes in 2010 toen het ook de start van de Tour de France mocht verzorgen en wereldwijd in de belangstelling stond. Zoiets zou natuurlijk ook fantastisch zijn voor Den Haag”, aldus Richard de Mos.

(foto: © Tim van Hengel / cyclingstory.nl)

Het organiseren van één van de drie grote wielerevenementen zou wat Groep de Mos betreft in combinatie kunnen met buurgemeente Westland. De Mos: “Het Westland staat te boek als echte wielergemeente. Zo heeft het met de jaarlijkse Wateringse Wielerdag het befaamde Rondje rond de Kerk. Als we met het Westland meer kansen hebben om een groot wielerevenement naar Den Haag te halen, moeten we dat niet nalaten.”

Reactie oud-bondscoach Leo van Vliet
Westlander Leo van Vliet – naast ex-renner ook oud-bondscoach en nog altijd koersdirecteur van de Amstel Gold Race – reageert enthousiast in het AD. Hij geeft daarom vast een tip voordat er überhaupt een Haagse lobby van de grond komt. “In het stadhuis ligt de basis voor zo’n onderneming. De burgemeester moet zich hard maken voor zo’n Grand Départ. Dat deed Ivo Opstelten als toenmalig burgemeester van Rotterdam ook. Je moet geen onbekende ambtenaar als gezicht van je Tour-campagne hebben.”

  • Paul de Vries

    26 augustus 2014 #1 Author

    Gaaf plan! Hopelijk is er voldoende steun voor! Giro, Tour of Vuelta – maakt me niet uit!

  • Corine

    27 augustus 2014 #2 Author

    Dat zou inderdaad wel vet zijn!