Arnhem Veenendaal Classic 2014 – Uitslag Arnhem Veenendaal Classic 2014 – Uitslag

Yves Lampaert (TS Vlaanderen-Baloise) heeft vrijdag de 29ste editie van de Arnhem Veenendaal Classic gewonnen. De 23-jarige Belg kwam solo aan op de Kerkewijk in Veenendaal. Lampaert demarreerde op vier kilometer voor de finish weg bij een kopgroep die ontstaan was in de slotfase van de Nederlandse profwielerklassieker en zijn ontsnappingspoging hield stand tot aan de aankomstlijn. Op tien seconden achter de jonge laureaat sprintten Michael Vingerling (Team 3M) en Jos van Emden (Belkin Pro Cycling Team) naar de overige ereplaatsen.

Rond half twee ‘s middags reden de eerste ploegbussen de Markt van Arnhem op voor de 29ste editie van de profwielerklassieker Arnhem Veenendaal Classic; dit jaar voor het eerst onder deze naam en voor het eerst met de start in Arnhem. De finishlijn was na 195,7 kilometer weer als vanouds getrokken op de Kerkewijk in Veenendaal. Dit jaar stonden er drie WorldTour-ploegen aan de start, te weten het Spaanse Movistar Team, het Italiaanse Cannondale en het Nederlandse Belkin Pro Cycling Team. In de schaduw van de Eusebiuskerk tekenden de renners van de achttien ploegen één voor één het startblad, terwijl het toegestroomde publiek aandachtig toekeek. Bewolking hing dreigend boven het peloton, maar wonderwel was het droog toen om 15.00 uur het startsein klonk.

107 renners – maximaal zes renners per ploeg – verlieten de Markt in Arnhem voor een lange en pittige klassieker door Gelderland, maar nog voordat het peloton de stadsgrenzen van Arnhem buiten reed, begon het al te spetteren. En uiteindelijk zou het de hele middag wisselvallig blijven. Vorig jaar was Elia Viviani de beste in – toen nog – de Dutch Food Valley Classic. De sprinter van Cannondale liet destijds Danilo Napolitano en Kenny van Hummel achter zich in de massasprint. Viviani was deze week actief in Amerika tijdens de USA Pro Challenge en verdedigde zijn titel dit jaar dus niet. Met Theo Bos (2011 en ’12) en Kenny van Hummel (2009) stonden er desalniettemin twee ex-winnaars aan de start van de 29ste Arnhem Veenendaal Classic. Bos vierde bovendien zijn 31ste verjaardag en hoopte zichzelf te trakteren op een derde succes in Veenendaal. De voormalig wereldkampioen op de baan was bovendien ook bij het publiek de grote favoriet voor de zege.

(foto: © Tim van Hengel / cyclingstory.nl)

Regen en zonneschijn wisselden elkaar af. (foto: © Tim van Hengel / cyclingstory.nl)

Vervolgens zochten negen renners het ruime sop. Met ruim een minuut voorsprong begonnen Marco Marcato (Cannondale), Lars van der Haar (Dev Team Giant-Shimano), Stefan Poutsma, Jasper Hamelink (beide Cycling Team Jo Piels), Jim van den Berg, Bart van Haaren (beide Koga Cycling Team), Peter Koning (Metec-TKH Continental CT), Jasper Ockeloen (Parkhotel Valkenburg CT) en Bert-Jan Lindeman (Rabobank Development Tm) aan de vijfvoudige passage van de Posbank, terwijl het Belkin Pro Cycling Team en Movistar Team het tempo bepaalden in het peloton. Het eerste uur werd afgewerkt, ondanks de regen en de rondjes over de Posbank, met een gemiddelde snelheid van 44,5 km/u.

De negen koplopers bouwden een maximale voorsprong op van zo’n 3’30”, terwijl het Belkin Pro Cycling Team en Movistar Team voorin het peloton gezelschap kregen van de blauwe mannen van Wanty-Groupe Gobert, die reden voor hun kopman Roy Jans. Vooraan moest Bert-Jan Lindeman met nog zo’n 120 kilometer te rijden twee keer van de fiets wegens materiaalpech, maar de man in vorm (winnaar van de sterk bezette Tour de l’Ain) kon beide keren weer aansluiten bij zijn medevluchters. Na de passage door Oosterbeek op 105 kilometer voor de finish begon de voorsprong van de kopgroep terug te lopen en die trend zette zich voort toen niet veel later de hemelsluizen wagenwijd opengingen. Terwijl het pijpenstelen regende, moesten Nederlands kampioen veldrijden Lars van der Haar en Stefan Poutsma vooraan lossen en dus bleven de mannen aan kop met z’n zevenen over.

De voorsprong van de kopgroep slonk van 2’10” naar 1′ en toen de bewolking weer enigszins opgetrokken was, bleven de ploeggenoten Jim van den Berg en Bart van Haaren – met aanvankelijk ook Peter Koning daarbij – uiteindelijk over aan de kop van de wedstrijd. Op 28 kilometer van de meet lag het Koga-koppel nog zo’n halve minuut voor op het jagende peloton. Acht kilometer later was het duo er echter aan voor de moeite en leek de wedstrijd af te stevenen op een massasprint.

(foto: © Tim van Hengel / cyclingstory.nl)

Michael Vingerling, Yves Lampaert en Jos van Emden op het podium. (foto: © Tim van Hengel / cyclingstory.nl)

Op twaalf kilometer voor de aankomst splitste een groep van tien man zich af van het peloton; Kristijan Koren (Cannondale), Jos van Emden (Belkin Pro Cycling Team), Dayer Quintana (Movistar Team), Yves Lampaert, Tom van Asbroeck (beide TS Vlaanderen-Baloise), Jean-Pierre Drucker (Wanty-Groupe Gobert), Ivar Slik (Rabobank Development Tm), Tim Gebauer (Team Stölting), Michael Vingerling (Team 3M) en Berden de Vries (Cycling Team Jo Piels). De tien pakten een half minuutje en dat bleek uiteindelijk voldoende te zijn om uit de handen te blijven van het ogenschijnlijk lamgeslagen peloton. Op vier kilometer van de finish deed Lampaert een alles-of-nietspoging en met succes! De solo van de 23-jarige Belg hield stand en dus mocht de nummer drie van de zevende etappe van de Eneco Tour na 195,7 kilometer het zegegebaar maken. Daarachter sprintte Michael Vingerling naar de tweede plaats en Jos van Emden vervolledigde het podium. Bron Foto’s

Arnhem Veenendaal Classic 2014 – Uitslag: