Terwijl wij nog aan het bijkomen zijn van de 101ste editie van de Tour de France hebben enkele klimmers en klassiekerspecialisten hun vizier al gericht op de Clasica San Sebastian in Spaans Baskenland. Zoals het ernaar uitziet maakt titelverdediger Tony Gallopin (Lotto Belisol) zijn opwachting in de ‘Donostia-Donostia Klasikoa’. De Fransman was één van de revelaties in de Tour met onder meer een etappezege en een dagje gele trui.

Zaterdag staat het peloton aan de start van ‘Donostiako Klasikoa’, de Clasica San Sebastian. De 219,2 kilometer lange koers leidt de renners onder meer over de eerstecategoriebeklimmingen Alto Iturburu en de bekende Alto de Jaizkibel (2x), de Alto Arkale (2x) en de Bordako Tontorra. De aankomst wordt verwacht omstreeks vijf uur ’s middags.

Ga snel naar: parcours, belangrijke renners, tv-uitzendingen en livestreams.

klasikoa.net
Als je op Google zoekt naar ‘Clasica San Sebastian’, dan kom je uit bij de oude website van de Baskische klassieker. Voor alle informatie en uitslagen in het jaar 2012 is het een uitstekende website, maar over de editie van 2014 staat niks vermeld. Na enig zoekwerk kwamen we uit bij klasikoa.net, de officiële website van de organisatie. Een blauw-groen-wit getinte pagina komt je tegemoet als je de website opent. De homepage is in vier talen te bezichtigen, namelijk in het Baskisch, het Spaans, het Engels en het Frans. Je vindt er informatie over de ploegen, de route en de historie, je blijft op de hoogte van het laatste nieuws middels een feed en ook de social media Twitter en Facebook zijn vertegenwoordigd. Een complete website wat ons betreft!

Clasica San Sebastian 2014, zaterdag 2 augustus 2014

Clasica San Sebastian 2014 - Parcours

Belangrijkste renners
Titelverdediger in de Clasica San Sebastian is Tony Gallopin. De Fransman van Lotto Belisol liet afgelopen maand fantastische dingen zien in de Tour de France. Hij bracht zijn landgenoten een dag in vervoering door de gele trui te dragen en bovendien pakte hij een ritzege. Gallopin mag het rugnummer ‘1’ opspelden en dus is hij vanzelfsprekend één van de favorieten voor de overwinning.

Verder staan er nogal wat hoofdrolspelers uit de Tour de France aan de start in San Sebastian. Alejandro Valverde (Movistar) reed een sterke Tour, maar zakte in de slotfase toch een klein beetje door het ijs. Hij moest het afleggen in het algemeen klassement tegen Jean-Christophe Peraud en Thibaut Pinot en zakte af van de tweede plek naar de vierde. Zijn landgenoot Joaquim Rodriguez (Katusha) deed een gooi naar de bolletjestrui, maar slaagde niet in die opzet. ‘Purito’ was echter al wel een aantal keer dicht bij de zege in Baskenland. Misschien is het dit jaar een keer raak?

Philippe Gilbert startte niet in de Tour de France, maar schreef deze koers in 2011 al eens op zijn naam. De Belg van BMC Racing Team was eerder deze week ziek, maar lijkt op tijd hersteld te zijn voor de ‘Clasica’.

Aan Nederlandse zijde wordt het uitkijken naar Bauke Mollema, Laurens ten Dam en Steven Kruijswijk, allen in dienst van het Belkin Pro Cycling Team. Terwijl Mollema en Ten Dam in de top 10 van de Tour de France eindigden, reed Kruijswijk in alle rust en stilte naar de vijftiende plaats in het algemeen klassement. Nederlands gevaar moet dus in de groen-witte Belkin-hoek gezocht worden. Startlijst Clasica San Sebastian 2014

TV-uitzendingen Clasica San Sebastian
Later meer.

Livestream Clasica San Sebastian
Sport Livezz: Klik hier om naar de website te gaan.

© Tim van Hengel