Met de slotetappe over de befaamde Champs-Elysées is er een einde gekomen aan de 101ste editie van de Tour de France. Vincenzo Nibali (Astana) bleef op de laatste dag overeind en pakte zoals verwacht de eindzege. In de schaduw van de Arc de Triomphe pakte Marcel Kittel (Giant-Shimano) zijn vierde dagsucces. De Duitser liet in de massasprint Alexander Kristoff (Katusha), Ramunas Navardauskas (Garmin-Sharp) en Andre Greipel (Lotto Belisol) achter zich.

De gele trui van Vincenzo Nibali kwam niet uit de lucht vallen. De Italiaan van Astana won in het verleden al eens de roze trui in de Giro d’Italia (2013) en ook in de Vuelta a España (2010) was hij al de beste. Dit jaar kroonde hij zich tot Italiaans kampioen en verscheen samen met Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) en Chris Froome (Sky Procycling) als één van de favorieten aan de start van de Tour de France. Toen Contador en Froome om verschillende redenen de Tour moesten verlaten, ontpopte Nibali zich tot dé hoofdrolspeler van de ronde. Met overmacht verwees hij de concurrentie terug naar de overige ereplaatsen. Peter Sagan (Cannondale) mocht na afloop voor de derde opeenvolgende keer de groene trui ophalen, Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) liet zich kronen tot bergkoning van de Tour de France 2014 en Thibaut Pinot (FDJ.fr) eindigde als derde in het algemeen klassement en kreeg als beste jongere de witte trui uitgereikt.

(foto: © Tim van Hengel / cyclingstory.nl)

(foto: © Tim van Hengel / cyclingstory.nl)

Dankzij de vier ritzeges van Marcel Kittel die hij zijn Nederlandse ploeg Giant-Shimano bezorgde, de formidabele overwinning van Lars Boom in de vijfde etappe en de achtste en tiende plaats in het algemeen klassement van respectievelijk Laurens ten Dam en Bauke Mollema was het een uiterst succesvolle Tour de France voor Nederland. Maar liefst negen jaar later heeft Pieter Weening dus een opvolger gekregen. Weening, die momenteel voor Orica-GreenEdge, was met zijn etappezege in de achtste etappe van de Ronde van Frankrijk 2005 exact 9 jaar lang de laatste Nederlander die een etappe in de Ronde van Frankrijk won, totdat Lars Boom op 9 juli 2014 de zege pakte in de vijfde etappe naar Arenberg.

Het wedstrijdverloop

Traditioneel werd in het begin van de etappe door de overgebleven 164 renners rustig gereden en tussen startplaats Evry en Parijs reed het peloton dan ook met een slakkengangetje van zo’n 32 km/u. Gele trui Vincenzo Nibali deelde wat champagne met zijn ploeggenoten bij Astana en de technische staf van het Kazachse team in de ploegauto.

Sylvain Chavanel (IAM Cycling) was de eerste aanvaller toen de wedstrijd losbarstte op de Champs-Elysées. Jens Voigt (Trek) was de volgende. De 43-jarige renner zet binnenkort een punt achter zijn imposante carrière en mocht van het peloton een ereronde rijden voor de toegestroomde mensenmassa’s. De Duitse veteraan won de laatste tussensprint van deze editie van de Tour de France. De koers werd nog even opgeschrikt, toen nummer twee in het algemeen klassement Jean-Christophe Peraud (AG2R La Mondiale) onderuit ging op 43 kilometer van de finish. Met hulp van drie ploeggenoten kon hij niet veel later weer aansluiten in het peloton. Vier renners reden aan de leiding met nog 36 kilometer op de teller: Richie Porte (Sky), Michael Morkov (Tinkoff), José Serpa (Lampre) en Armindo Fonseca (Bretagne).

Porte, Morkov en Serpa reden voor wat ze waard waren, maar het trio – Fonseca was intussen al gelost – hield geen stand. Ook Simon Clarke (Orica-GreenEdge) probeerde te ontsnappen op vijf kilometer voor de aankomst, maar ook hij werd teruggepakt. Giant-Shimano trok vakkundig de sprint aan voor haar kopman Marcel Kittel, die het werk van zijn ploeg bekroonde met het dagsucces, zijn vierde deze Tour de France. Een interessant gegeven daarbij is, dat maar liefst zeven van de 21 etappes gewonnen zijn door Duitsers. Peter Sagan kwam als negende over de finish en hij verbrak daarmee zijn record aantal punten voor het groenetruiklassement. De Slowaakse kampioen won het puntenklassement voor de derde maal op rij.

(foto: © Tim van Hengel / cyclingstory.nl)

(foto: © Tim van Hengel / cyclingstory.nl)

Tour de France 2014 – Uitslag etappe 21 (slotrit):