La Course by le Tour de France 2014 – Vooruitblik La Course by le Tour de France 2014 – Vooruitblik

Wat voor veel mensen een utopie leek, wordt vandaag werkelijkheid. Vanmiddag staan 120 tot op het bot gemotiveerde dames aan de start van de allereerste La Course by le Tour de France, een dameswedstrijd – die deel uitmaakt van de Tour de France – op de befaamde Champs-Elysées. Onder anderen Vos, Armitstead, Wild, Bronzini, Pooley en Ferrand-Prévot kruisen de degens in de wedstrijd die wereldwijd uitgezonden wordt, een grote stap voor het vrouwenfietsen.

Vorig jaar rond deze tijd maakte Marianne Vos bekend dat ze met enkele andere dames een petitie was gestart, waarmee ze wilde bereiken dat wielrensters dezelfde koersen mogen rijden als mannen. Daarnaast was één van de wensen in de petitie dat de dames aan de start zouden mogen verschijnen tijdens de 101ste Tour de France, die van dit jaar. De petitie werd door veel mensen ondertekend en heeft uiteindelijk zelfs geresulteerd in La Course by le Tour de France, een dameswedstrijd op de Champs-Elysées, voorafgaand aan de 21ste Tour-etappe.

La Course by le Tour de France

Hoewel de twintig ploegen met verschillende strategieën de wedstrijd aan zullen snijden, verwacht iedereen een nerveuze wedstrijd. De sprinters zullen zich vasthouden aan de het feit dat de slotetappe van de heren-Tour de France traditiegetrouw uitmondt in een massasprint. Terwijl Marcel Kittel mikt op een tweede succes op de mooiste avenue van de wereld, verdedigt sprintster Kirsten Wild een paar uur eerder ook al de belangen van Team Giant-Shimano. Wild zal dan wel moeten afrekenen met voormalig wereldkampioene Giorgia Bronzini (Wiggle Honda) en Marianne Vos en haar Rabo Liv-ploeg.

La Course is vanmiddag twee uur lang te zien in 157 landen, uniek in de geschiedenis van het dameswielrennen. De 89 kilometer lange wedstrijd start om 12.50 uur en de finish wordt verwacht rond 14.41 uur. De startlijst