Tour de France 2014 – Uitslag etappe 20 (individuele tijdrit) Tour de France 2014 – Uitslag etappe 20 (individuele tijdrit)

Tony Martin (Omega Pharma-Quick Step) heeft zoals verwacht met groots machtsvertoon de 54 kilometer lange tijdrit naar zijn hand gezet. ‘Der Panzerwagen’ uit Duitsland stond in zijn geliefde discipline vanaf tussenpunt 1 aan de leiding en de drievoudig wereldkampioen zag niemand ooit maar enigszins in zijn buurt komen. Op 1’39” noteerde Nederlands kampioen Tom Dumoulin (Giant-Shimano) zeer knap de tweede tijd voor de verrassende Tsjech Jan Barta (+1’47”) van Team NetApp.

Vincenzo Nibali (Astana) had vooraf een voorsprong van zeven minuten in het algemeen klassement en dus lag de focus vooral op de strijd om de overige twee podiumplaatsen. Thibaut Pinot (FDJ.fr), Jean-Christophe Péraud (AG2R-La Mondiale) en Alejandro Valverde (Team Movistar) stonden binnen vijftien seconden van elkaar, waardoor daar nog van alles mogelijk was. Dat duel werd echter niet zo spannend als gehoopt. Valverde, de kampioen van Spanje, keek immers na 19 kilometer al tegen een achterstand van minstens 40 seconden aan en zou de situatie niet meer recht kunnen zetten. Zo eindigt de kopman van Team Movistar wederom niet op het eindpodium.

Een grote teleurstelling voor de Spanjaard, maar zijn matige tijdrit leidde wel tot grote blijdschap bij alle Fransen. Voor het eerst sinds 1984 staan er namelijk twee Fransen op het podium. In een rechtstreeks duel om de tweede plaats haalde uiteindelijk de al 37-jarige Péraud de bovenhand van de 24-jarige Pinot en dat ondanks een lekke band. De talentvolle Pinot zal echter dolgelukkig zijn met zijn grootse prestatie en ook hij zal een hoofdrol spelen in het volksfeest dat morgen plaats zal vinden in hoofdstad Parijs.

Bauke Mollema en Laurens ten Dam zullen na deze rit tegen de klok ondanks hun top-10 klasseringen met slechter gevoel Parijs binnenrijden. Op hun gloednieuwe Bianchi-fietsen, waar ze pas enkele kilometers op hadden getraind, reed met name Mollema een dramatische tijdrit en verloren ze in het zicht van de haven nog enkele plaatsen. Bij ‘Bau’ draaide het 54 kilometer lang vierkant en eindigde hij als 140e (!) op liefst 9’26” van Tony Martin, waardoor hij van plek zeven naar tien zakt. Niet alleen ploegmaat Laurens ten Dam (55e op 6’03”) stak hem voorbij, maar ook Leopold König (Team NetApp) en Haimar Zubeldia (Trek Factory Racing) profiteerden van zijn zwakke prestatie. De tijd van Ten Dam bleek echter ook niet voldoende om de Tsjech en Spanjaard achter zich te houden, waardoor hij de Tour eindigt als de nummer negen.

Tour de France 2014 – Uitslag etappe 20 (individuele tijdrit)