Vincenzo Nibali heeft bovenop Hautacam de kers op de kaart gezet. De Italiaan van Astana gaf in de laatste bergrit zijn gele trui nog eens extra glans door al zijn vierde ritzege te boeken in deze Ronde van Frankrijk. Nibali zei ditmaal op tien kilometer van de streep zijn concurrenten gedag, vloog voorbij de vroege vluchter Mikel Nieve en maakte na een ware triomftocht wederom het zegegebaar. In het klassement heeft hij liefst zeven minuten voorsprong op zijn eerste belagers en dus kan enkel pech hem nog van de eindoverwinning afhouden.

Nieve, de enige overblijver van een kopgroep van 20 man, had onderaan de col van de buitencategorie nog een voorsprong van een minuut en leek een gooi te kunnen doen naar de dagzege. Een versnelling van Vuelta-winnaar Chris Horner deed die droom echter snel verdwijnen. De 42-jarige Amerikaan nam namelijk Nibali mee in zijn kielzog en dus wisten alle wielerliefhebber hoe dit verhaal zou aflopen. De concurrentie deed niet eens meer de moeite om de ongenaakbare klassementsleider bij te halen en bleef naar elkaar loeren.

Rafal Majka, de leider in het bergklassement, moest bij winst van Nibali minstens als zesde over de streep komen en wilde geen risico nemen. De tweevoudig ritwinnaar uit Polen demarreerde met succes weg bij de overige topklimmers, waarna hij enige tijd de tweede plaats in de koers bezette. In de slotfase kreeg hij nog wel het gezelschap van Tejay van Garderen en de Fransen Jean-Christophe Péraud en Thibaut Pinot, maar dit was voldoende om de bolletjestrui definitief te veroveren. Dit speelde zich echter op ruime afstand af van ‘De Haai van Messina’, die in zijn kenmerkende cadans naar de top en zege reed.

Bij de nummer twee uit het klassement, de Spanjaard Alejandro Valverde, ging het allemaal veel minder soepel. De kopman van Team Movistar moest zijn twee Franse concurrenten voor het podium laten rijden en kwam na veel zwoegen als tiende over de meet. Door de verloren seconden valt hij met nog een tijdrit van 54 kilometer voor de boeg nipt buiten de top-3. Hij kent een achterstand van slechts 2 tellen op Jean-Christophe Peraud (AG2R-La Mondiale) en 15 seconden op Thibaut Pinot (FDJ.fr), dus dat wordt zaterdag ongetwijfeld een zeer spannend duel.

‘Bau (7e) en Lau (11e)’ bevonden zich in de groep-Valverde en behielden daarmee hun posities in het algemeen klassement. Een top-10 klassering is daarmee voor onze beide landgenoten voor 99,9 procent verzekerd. Ook hun Belkin-ploegmaat Steven Kruijswijk reed een ijzersterke etappe en staat dankzij zijn dertiende plek nu op een knappe vijftiende plaats in het algemeen klassement.

Tour de France 2014 – Uitslag etappe 18: