De champagne raakt stilaan op bij Tinkoff-Saxo. Na zijn overwinning in de Alpen op dag 14 zette de Pool Rafal Majka nu de koninginnenrit naar Pla d’Adet op zijn palmares. De eerste rit in de Pyreneeën werd gisteren nog gewonnen door zijn ploegmaat Michael Rogers en daarmee staat de teller op drie ritzeges in vier etappes tijd. De formatie van Bjarne Riis heeft zich zodoende op wonderbaarlijke wijze hersteld van het uitvallen van kopman en topfavoriet Alberto Contador. Bauke Mollema reed eveneens de hele dag in de aanval en kwam als 8e boven.

De Groninger wilde meezitten in de juiste ontsnapping om zo mogelijk enkele plaatsen op te schuiven binnen de top-10 van het klassement en ‘Bau’ slaagde in zijn opzet. Na een zeer chaotische beginfase wist hij deel uit te maken van een kopgroep van 22 man, met daarbij ook landgenoot Tom Dumoulin, Rafal Majka, Joaquim Rodriguez, Pierre Rolland en Jurgen van den Broeck.

Bij de 22 renners zat ook Vasil Kiryienka, de nummer drie uit de daguitslag van dinsdag. De Wit-Rus leek echter van vermoeide benen totaal geen last te hebben en reed in de afdaling van de Col du Portillon (1e cat.), de eerste van vier zware cols in deze slechts 124,5 kilometer lange etappe, op kousenvoeten weg bij zijn metgezellen. Die lieten hem rijden en een voorsprong van 2 minuten vergaren, waarna hij de volgende twee beklimmingen in alle eenzaamheid voor zijn rekening nam. Pas vlak voor de top van de voorlaatste klim, de Col de Val Louron-Azet (1e cat.), ging de kaars bij hem uit en werd hij weer ingerekend door zijn vroegere gezelschap.

Daarna kon de strijd om de dagzege beginnen, want ondanks het feit dat Romain Bardet aanviel in de afdaling en daar weg was gereden bij de groep-Nibali, bedroeg de voorsprong nog altijd twee minuten (max. 6 minuten) en leek de winnaar vooraan te zitten. Nicolas Roche, Pierre Rolland, Amaël Moinard en Giovanni Visconti hadden dit door en ontdeden zich van de rest. Waar Rafal Majka na enige aarzeling nog op jacht ging naar de koplopers, moest Mollema zijn eigen tempo kiezen en zou hij geen gooi meer kunnen doen naar de eerste plaats. Visconti uit de Movistar-ploeg had wel de juiste benen en reed weg bij de drie anderen. Majka kwam uit de achtergrond echter snel opzetten en op vier kilometer van de streep kregen we een tweetal leiders. Majka moest even bijkomen van de inspanning, waarna hij met nog twee kilometer te gaan Visconti gedag zei en solo naar de finish reed. Naast de prachtige overwinning leverde de knappe inspanning hem ook nog eens 50 bergpunten en daarmee lijkt hij definitief de bergkoning van deze 101e Tour de France te worden.

Bij de favorieten kon Romain Bardet de rest niet achter zich houden, waarna Vincenzo Nibali nog maar eens zijn grootse vorm toonde. Twee vinnige versnellingen waren genoeg om iedereen, opnieuw afgezien van Jean-Christophe Péraud, iedereen te doen lossen. Valverde had het zeer lastig op de slotklim van de buitencategorie, al wist de Spanjaard zich sterk te herstellen en als derde van de toppers aan te komen, gevolgd door Thibaut Pinot, Romain Bardet, Tejay van Garderen en Laurens ten Dam. De andere Belkin-troef handhaafde zich zodoende in de top-10 van de stand en bezet nu de achtste plaats. 17 seconden voor hem staat ploegmaat Mollema, die na een complete dag in de aanval te hebben gereden nu weer drie plaatsen op is geschoven.

Tour de France 2014 – Uitslag etappe 17: